”Krizler hep cari açıktan çıktı”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının 40. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SİNOP - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Cumhuriyet dönemi, Osmanlı dönemi de dahil Türkiye'deki krizler hep cari açıktan çıktı" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının (STSO) 40. kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı.

"Küçük olsun, benim olsun" anlayışının artık iflas ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer küçüksek, bizi yutmaya hazır rakiplerimiz var, haberiniz olsun. Bütün dünya artık büyük ölçekte iş yapmaya bakıyor. Tarım, turizm, üretim olacaksa büyük ölçekli olacak. Bunu ticarette görüyorsunuz, mahallenizde görüyorsunuz. Marketler, bakkalların hepsini yok etmeye başladı. Onun için önümüzdeki devir artık, bir araya gelme devridir, ortaklık kurma devridir."

"Geçmişte biz de hep borçlanarak büyüdük"

2001 yılındaki krizde Türkiye'de olanların hepsinin şu anda gelişmiş ülkelerin başına geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu bize nasıl yansıyacak? Geçmişte biz de hep borçlanarak büyüdük, Türkiye'de tasarruflar yetersiz, finans sistemi yetersiz, yurt dışından borçlandık. Oradan getirdi, bizlere kredi olarak verdi. Şimdi bizim finans sistemimiz borcu kapatacak yer bulamıyor. Bundan dolayı önümüzdeki dönemde bizim büyüyebilmemiz için yatırım yapmamız lazım. Yatırım yapabilmemiz için de finans sistemi ile reel sektörün uygun çalışıyor olması lazım. Türkiye'nin ikinci sorunu yapısal sorundur. Mali cari açık. İyi bir haber, cari açığı aşağı indirecek bir nokta, petrol fiyatlarının düşmesi. Bununla beraber enerji girdilerinin fiyatı düşecek, buna bağlı olarak cari açığımız aşağı inecek. Ama bu 50 milyar dolar, 40 milyar dolar, 30 milyar dolara da inse bu paranın finanse edilmesi lazım."

Cumhuriyet dönemi, Osmanlı dönemi de dahil Türkiye'deki krizlerin hep cari açıktan çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Onun için önümüzdeki dönemde bizim için zorlu olanlardan birisi bu cari açık. Yani ihracat ile ithalat arasındaki fark. Bunu turizm gelirleri, müteahhitlik hizmetleri ve navlun gelirleri ile kapatabiliyoruz. Şu anda 47 milyar dolar, bunun önümüzdeki yıl 30 milyar dolarlar civarında olması bekleniyor. Ama bize o kadar paranın girmesi lazım. Eğer girmezse işte o zaman kriz var" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının ardından odaya kayıtlı 30 yıl ve üstündeki üyelere plaket verdi. Toplantıya Sinop Valisi Zeki Şanal, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.