Maliye, 1 milyar dolarlık on-line reklam pastasına el attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık on-line reklam pazarının olduğunu ve burada dönen paranın yaklaşık yüzde 70'inin vergisiz bir şekilde yurt dışına çıktığını belirterek, "Yaptığımız çalışmayı neticelendirmek üzereyiz. Bundan sonra Türkiye'den kazanan vergisini de Türkiye'ye ödeyecek" dedi.

Edinilen bilgilere göre, Google ve Yandex gibi arama motorları ile facebook, twitter, linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinin on-line reklam gelirleri gün geçtikçe artıyor. Söz konusu sitelerin sahibi olan şirketler, reklamlar için istedikleri bedelleri çoğunlukla kredi kartı aracılığıyla tahsil ediyor ve para, bankalar aracılığıyla tek tıkla yurt dışına çıkıyor.
Bu şirketler, bir çok ülke arasında yapılan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları sayesinde hem bu kazançları elde ettikleri ülkelerde hem de merkezlerinin bulunduğu ülkelerde vergi ödemiyor. Türkiye'de de durum farklı değil. Mevcut sistemde reklam pastasından elde edilen söz konusu gelir, ticari kazanç sayılıyor ve Türkiye'nin bir çok ülke ile yaptığı çifte vergilendirmeyi öneme anlaşmaları sayesinde vergilendirilmiyor.

[PAGE]

"On-line reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alacağız"

Bakan Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mevcut sistemdeki eksiklikleri belirledikleri ve dünya örneklerini de dikkate alarak, bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre sadece Google'ın, on-line reklamlar sayesinde dünya çapında bir yılda 45 milyar dolar gelir elde ettiğini ve bu gelirin 22-23 milyar dolarının Avrupa Kıtası'ndan sağlandığını belirten Şimşek, Türkiye'ye ilişkin rakamların ise kesin olmadığını ifade etti.
Buna karşın, Türkiye'deki toplam pazarın ise yıllık 1 milyar dolar civarında olduğunu ve bu paranın yaklaşık yüzde 70'inin vergisi ödenmeden yurt dışına çıkarıldığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Konuya ilişkin bir çalışma başlattık. Söz konusu reklam gelirleri bir ticari kazanç sayıldığı için, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları sayesinde bunları bugüne kadar Türkiye'de vergilendiremiyorduk. Ancak bize göre söz konusu kazanç ticari değil, hizmet geliri kapsamında değerlendirilmeli. Çünkü burada bir mal ticareti yok. Şu an üzerinde durduğumuz konu da bu. On-line reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alacağız ve vergilendirilmesini sağlayacağız. Yaptığımız çalışmayı neticelendirmek üzereyiz. Bundan sonra Türkiye'den kazanan vergisini de Türkiye'ye ödeyecek."

[PAGE]

"Vergide adalet sağlanacak, gelir artacak"

Söz konusu kazançların vergilendirilmesinin günümüzde, diğer ülkelerin de sorunu olduğuna işaret eden Şimşek, bir çok ülkenin de bu sorunu aşmaya çalıştığını bildirdi.
Bakan Mehmet Şimşek, Fransa, Almanya ve İngiltere örneklerini de incelediklerini ve çalışmada sona yaklaştıklarını belirterek, yakın bir zamanda konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunacaklarını ifade etti.

Çalışmanın, vergilendirmede adaleti sağlayacağını ve vergi gelirlerini artıracağını anlatan Şimşek, "Adaleti sağlayacak çünkü reklam geliri elde eden diğer kuruluşlar vergisini verirken, bu şirketlerin bir şekilde vermiyor oluşu adaleti de bozuyor. Ayrıca, vergi gelirlerinde de bir kayba neden oluyor. Şu an bir rakam vermek için erken ama çalışma tamamlandığında ve bu şirketler de vergilendirildiğinde, buradan 100 milyon lira civarında bir vergi geliri bekliyoruz" diye konuştu.