MB'den tarihi faiz indirimi

MB borçlanma ve borç verme faiz oranlarında 0.75 puanlık indirime gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TCMB'nin bugün sona eren PPK toplantısında faiz oranları 0.75 puan düşürüldü.

Böylece TCMB'nin tarihinde ilk kez faiz oranları tek haneli rakamlara indi

TCMB'nin açıklamasına göre borçlanma faiz oranı yüzde 10.50 seviyesinden yüzde 9.75 seviyesine ve borç verme faiz oranı ise yüzde 13'ten yüzde 12.25'e indirildi.

TCMB'nin Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 5,75’e ve borç verme faiz oranı ise yüzde 16’dan yüzde 15,25’e indirildi.

Son olarak Açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 12’den yüzde 11,25’e indirildi.

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan duyurusunda Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaslamanın yılın ilk çeyreginde sürdügüne isaret ettiği ifade edildi.  Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların devam ettiğine dikkat çeken TCMB, küresel ekonomiye iliskin göstergelerde henüz somut bir iyilesme gözlenmediğini vurgulayarak bu nedenle iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacagını ve enflasyon üzerindeki asagıyönlü baskıların sürecegini öngördü.

TCMB, Ayrıca, petrol ve diger emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağının tahmin edildiğini açıkladı.

TCMB, Ayrıca, petrol ve diger emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Merkez Bankası bu veriler  ışığında ve son dönemdeki risk algılamasındaki azalmaları da dikkate alarak faiz oranlarının 75 baz puan düşürülmesine karar verildiğini ifade etti.

Enflasyonda sert düşüş riski azaldı

PPK'nın bu zamana kadar uyguladığı faiz indirimlerinin ardından 2009 yılı sonudan enflasyon hedefinin belirgin bir şekilde altına gitmesi olasılığını azalttığını belirten TCMB bununla birlikte finans piyasalarındaki sorunlar ve küresel düzeyden yaşanan sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin yüksek ölçüde belirsizlik içermesi nedeniyle aşağı yönlü risklerin tamamen ortadan kalkmadığını ifade etti.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydı ile uluslararası piyasalardaki sorunların Türkiye ekonomisi  üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düsen tedbirleri almaya devam edeceğini dile getirdi.

Yeni faiz indirimlerine ışık yakıldı

Merkez Bankası'nın açıklamasında Kurul'un bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde buludu.

Bundan sonraki kararlarda açıklanacak veriler etkili olacak

Merkez Bankası Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini önemle vurguladı.