Merkez, gecelik faizi 2 puan indirdi

Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında piyasa beklentilerini aşarak, gecelik borçlanma faizini yüzde 13'e, borç verme faiz oranını da yüzde 15,50'ye çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında, piyasa beklentilerini aşan bir indirim yaptı. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15'den yüzde 13'e, borç verme faiz oranı da yüzde 17,50'den yüzde 15,50'ye çekildi. İktisadi faaliyette, dış piyasalara ve küresel ekonomiye de bağlı 'yavaşlama' bekleyen PPK, talepte yaşanan yavaşlamanın enflasyonu düşüş yönünde etkilemesini bekliyor.

Para Politikası Kurulu'nun MB Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu'nun katılımıyla yapılan toplantısında Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesine karar verildi. Buna göre:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 17,50'den yüzde 15,50'ye indirildi.

b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9'a, borç verme faiz oranı ise yüzde 20,50'den yüzde 18,50'ye indirildi.

c) Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 16,50'den yüzde 14,50'ye indirildi.

Sorunlar, tahminlerden uzun sürecek

Toplantının ardından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki yavaslamanın giderek derinleştigine işaret etmektedir. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşler güçlenmektedir. Bu çerçevede iç ve dıs talep ile enflasyon üzerindeki asağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir.

Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu doğrultuda, enflasyonun 2009 yılının ortalarından itibaren yıl sonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceğini, yıl sonunda ise hedefin altında kalma ihtimalinin arttığını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

Kurul, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağını düşünmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarını saglama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir.

Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyretmektedir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelismelere bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değistirmesine neden olabilecegi önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz is günü içinde yayımlanacaktır."

2005'ten bu yana en büyük indirim

Para Politikası Kurulu, bugün aldığı 2 puanlık faiz düşürme kararıyla ilk toplantısını yaptığı 2005 yılından bu yanaki en yüksek indirimi yapmış oldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun ilk kez toplandığı Ocak ayındaki toplantısından çıkan faiz kararı 1 puanlık indirim olmuştu.

Kurul 2008 yılının son toplantısını 18 Aralık tarihinde yapmıştı. Bu toplantıda ise Kurul, borçlanma faiz oranını yüzde 16,25'ten yüzde 15'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18,75'ten yüzde 17,50'ye, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00:17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,25'ten yüzde 11'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 21,75'ten yüzde 20,50'ye çekmişti.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17,75'ten yüzde 16,50'ye düşürülmüştü.