Merkez, likidite için 'uzun vadeli repo'yu da devreye aldı

Uzun vadeli repo ihaleleri, önümüzdeki bir aylık süreçte her cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak "3 aya kadar vadeli repo işlemlerini" de kullanma kararı aldı.

Bir hafta vadeli repo ihalelerine düzenli olarak devam edileceğini açıklayan Merkez Bankası, 19 Haziran 2009 tarihinden itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak.

TCMB'den yapılan açıklamada; uzun vadeli likidite gelişmelerine ilişkin belirsizliklerin sürdüğü ve mevcut likidite koşullarının kalıcı olup olmayacağı konusunda net bir öngörüde bulunulamadığı ifade edildi.

Bu nedenle, teknik faiz indiriminin zamanlaması daha sonra belirleneceğini kaydeden Merkez Bankası, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak, mevcut veriler baz alınarak yapılan tahminlere göre, piyasadaki likidite sıkışıklığının en azından önümüzdeki üç - dört aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceği öngörülmektedir. Bu nedenle, son Para Politikası Kurulu toplantısında,  bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak gerektikçe 3 aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kalınmıştır."

İlk bir ay her Cuma yapılacak

Merkez Bankası bu doğrultuda; 19 Haziran 2009 tarihinden itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak. Bir hafta vadeli repo ihalelerine düzenli olarak devam edilecek.

Uzun vadeli repo ihaleleri, önümüzdeki bir aylık süreçte her Cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek, daha sonraki dönemde ise likidite açığının düzeyine ilişkin öngörülere bağlı olarak Cuma günleri 1 ay, 2 ay ya da 3 ay vadelerde gerçekleştirilebilecek. Vade seçiminde likidite sıkışıklığının süresine, işlem tutarlarının belirlenmesinde ise likidite sıkışıklığının düzeyine ilişkin öngörüler belirleyici olacak.