”Millete mağaza yerine para lazım”

TESK Genel Başkanı Palandöken, alış veriş merkezlerinin görkemli bir şekilde açıldığını, ancak hızla kapanmanın eşiğine geldiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde halen 190 olan alış veriş merkezi sayısının 3 yıl içinde 350'ye ulaşmasının beklendiğine dikkati çekerek, "Millete, alış veriş merkezi değil para lazım. Çünkü, insanlarda harcama yapacak güç kalmadı" dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, alış veriş merkezlerinin görkemli bir şekilde açıldığını, ancak hızla kapanmanın eşiğine geldiklerini savundu.

Şehir plancılarının çağdaş şehircilik anlayışıyla alış veriş merkezleri için analiz yapmaları gerektiğini ifade eden Palandöken, kuralsızca alış veriş merkezi açılmasının hem küçük esnafı hem de bu merkezlerde faaliyet gösteren esnafı etkilediğini, aynı konseptte birbiri ardına açılan alış veriş merkezlerinin cirolarının yüzde 20-50 düşüş gösterdiğini belirtti.

"Belediyeler şehir planlarını alış veriş merkezlerine göre değil, insanlara göre yapmalı" diyen Palandöken, şunları kaydetti:

"Millete, alış veriş merkezi değil, harcamak için para lazım. Alış veriş merkezlerinin atıl duruma düşmelerinin önüne geçilerek daha fazla açılmalarının engellenmesi gerek. Modern yaşamın getirdiği yeniliklerin karşısında değiliz, ama şehir trafiğini etkileyen, modern ve çağdaş şehirciliğe ters, çarpık yapılaşmaya haksız rekabete yol açan, plansız açılan alış veriş merkezlerine karşıyız. 150 milyar dolarlık perakende sektörünün kurallarını belirleyecek yasanın acilen yapılmasını istiyoruz."