Mücevher fuarında yabancı alım heyeti rekoru kırılacak

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, İstanbul’da gerçekleştirilecek olan İstanbul Jewelry Show’a yurtdışından yaklaşık bin 500 alıcının geleceğini, bunun da bir rekor olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), son dönemde artan mücevher ihracatını daha da yukarılara çekebilmek amacıyla Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyor. 12-15 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan İstanbul Jewelry Show’u çok önemsediklerini anlatan MİB Başkanı Ayhan Güner, normalde bu tarz fuarlara 15 civarında alım heyetlerinin geldiğini, kendilerinin ise şimdiden 700 oda doldurduklarını belirtti. Fuara katılacak alım heyeti konusunda bir rekor kırdıklarını ifade eden Güner, “Fuar idaresince getirilecek 200 kişi de hesap edildiğinde 900 oda alım heyetleri için alındı. Gelenlerin bir kısmının eşiyle ya da ortağıyla geldiği düşünülünce sadece fuar için tarafımızdan ağırlanan kişi sayısı bin 500’lere yaklaşıyor. Önümüzdeki fuarlarda bu sayının korunmasını ve satın almacı sayısını yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Mücevher alıcılarının, dünya çapındaki önemli fuarlara giderek kendi müşteri portföyleri için yüksek miktarlarda alım yaptıklarını ifade eden Güner, geçtiğimiz ekim ayı fuarında bir rekora imza atarak 350 alıcıyı getirdiklerini söyledi. Güner, “Çok çalıştık, çok çaba harcadık. Kolay kolay gelmezler; elimizden geldiği kadar cazibeyi artıracak önlemler aldık. Tabi ki gücümüz nispetinde... Alım heyeti sayılarına bakınca 2013 Ekim fuarına 120 alıcı katılmış. 2014 Mart fuarına 180 ve son 2014 Ekim fuarına 350 alım heyeti katılmış... Geçen mart fuarına göre dört katına çıkartabildik sayıyı. Alım heyeti sayısının artmasının ihracatımıza etkilerini gördük. Bundan sonrası için çok daha umutluyum” dedi.

Çin ve Hindistan sektör için önemli 

Fuar dışında, takı yapan fi rmaları alıp Çin’e götüreceklerini belirten MİB Başkanı Ayhan Güner, orada Çin’in önde gelen kuyumcularına özel resepsiyon vereceklerini kaydetti. Çin’de 2 bin 200 mağazası bulunan Chowtaifook isimli kuyumculuk şirketi ile temasa geçtiklerini dile getiren Güner, “Çin’in üst düzeyi bizi görse yeter. Bu fi rmayı ikna etsek bile çok iyi olacak. Bir modelden 2 bin 200 tane alacaklar” dedi. Hindistanlıların Türkiye’den Avrupa’ya açılmak istediklerini aktaran Güner, “Dünyadaki bütün pırlantaların %90’ı Hindistan’da kesiliyor. Taş kesimi ülkede üçüncü büyük sektör. Taş kesimi Hindistan ekonomisinin %17’sini oluşturuyor. Yıllık ihracatları da 40 milyar dolar. Hintlilerin sıkıntısı Avrupa pazarına uzak kalıyorlar. İkinci problem de hijyen. Avrupalı pek oraya gitmek istemiyor. Türkiye ise altyapısı itibariyle Avrupa ve Ortadoğu’nun lideri. Bu nedenle Hintliler bize önem veriyorlar” dedi.

Türk mücevheri yurtdışına Türk dizileriyle çıkacak

Mücevher sektörü, yurtdışında yayınlanan Türk dizileriyle de mücevher tanıtımı yapacak. Bu noktada birlik olarak, dizi ihraç eden Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile ortak hareket edeceklerini anlatan Güner, Ortadoğu’da Türk dizilerinin Amerika dizilerinin önüne geçtiğini ve bunu değerlendireceklerini dile getirdi