Mutfak ve züccaciyede ‘birlik’ oluşturuluyor

Türkiye’nin 68’inci ihracatçılar birliği kuruluyor. Birliğin kuruluşu için gerekli başvurular yapılırken, gerekli olan 75 şirketlik üye sınırı da aşılmış durumda. Birlik doğduğunda 4 milyar dolarlık ihracat, 1.7 milyar dolarlık ithalat rakamıyla cari fazla verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

Türkiye’nin 68’inci ihracatçılar birliği ‘Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği’ (İZEMİB) olacak. Birliğin kuruluşu için gerekli başvurular yapılırken, gerekli olan 75 şirketlik üye sınırı da aşılmış durumda. Birlik doğduğunda 4 milyar dolarlık ihracat, 1.7 milyar dolarlık ithalat rakamıyla cari fazla verecek. Birlikle yaratılacak sinerji sayesinde ihracatta dünyada 6’ncı sırada olan Türk mutfak sektörünü 4’üncü sıraya yükseltmek hedefl eniyor.

Yeni ihracatçılar birliğinin kurulması çalışmalarını Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan koordine ediyor. Çalışmalara Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de destek veriyor.

Türkiye’de ihracatçı birliklerinin hammadde odaklı olarak oluşturulduklarını ifade eden ZÜCDER Başkanı Erdoğan, bunun dağınık bir yapı yarattığını dile getirdi. Birçok ihracatçı birliğinin altında züccaciyeciler ve mutfak ürünü üretenlerin olduğunu belirten Erdoğan, “Tencere üreticileri bir yerde, plastik mutfak ürünü üretenler başka bir yerde. Bu şekilde bir sinerji yaratmak zor” dedi. Yeni kurulacak birliğin adının ‘Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği’ olacağının bilgisini veren Erdoğan, bir mağazaya girildiğinde bir arada görülen ürünleri üreten firmaların tek çatı altında toplanmasının daha yararlı olacağını anlattı. Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı’nın da bitmiş ürün odaklı birlikler kurulmasını desteklediğini söyledi.

En az 75 üye, yüzde 20 ihracat şartı var

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmelik’e göre yeni bir birlik kurmanın bazı şartları var. Bu şartlara göre, kurulmak istenen bir birlikte, aynı sektörde faaliyet gösteren fi rmaların son iki yıllık ihracatlarının 200 milyon doların üstünde olması gerekiyor. Ayrıca birliğe en az 75 fi rmanın katılacak olması ve bu fi rmaların o sektördeki ortalama ihracatın en az yüzde 20’sini yapıyor olması da şart. Bu şartları yerine getirdiklerini bildiren ZÜCDER Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, gerekli başvuruyu TİM’e yaptıklarını kaydetti. TİM’in teklifi ve Ekonomi Bakanlığı’nın onayıyla birliğin kurulacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “TİM’e yazdığımız yazının ardından, ‘şartları yerine getirin’ denildi. Biz de bu şartarı sağladık. Yönetim Kurulu’nda, alt sektörlerin ihracat rakamlarına göre temsiliyetini sağlamayı hedefl iyoruz. Birlik kurulduğunda 4 milyar dolarlık ihracatımız, 1.7 milyar dolarlık ithalatımızla net cari fazla vereceğiz. İhracat rakamına göre dünyada 6’ncıyız. Hedefi miz, birlikle birlikte yaratılacak sinerjiyle 5 yılda 4’üncü sıraya yükselmek.” Ayrıca ZÜCDER Başkanı Erdoğan, bir başkanlık düşüncesiyle yola çıkmadıklarını, sadece sektörü bir araya getirmek istediklerini dile getirdi. Erdoğan, şirketinin ihracat yapmadığını anlatarak, birliğe üye olamayacağının bilgisini de verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir