Nabucco Hattı Meclis'ten geçti

Nabucco Projesinin kabul edilmesine ilişkin tasarı TBMM'de kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Hazar Bölgesi ve Ortadoğu doğalgazının, boru hattı ile Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco Projesinin kabul edilmesine ilişkin tasarı kabul edildi.

Avusturya Cumhuriyeti, Bulgaristan Cumhuriyeti, Macaristan Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye Cumhuriyeti Arasında Nabucco Projesi Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, görüşmelerin tamamlanmasının ardından kabul edildi.

Yasaya göre, Nabucco Projesi ile Türkiye'nin Doğu ve Güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya, ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya kadar aktarılması için boru hattı döşenecek. Yasada, projenin uygulanmasına yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız tasarının kabulünden sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, Türkiye'nin boru hattından geçiş veya taşıma ücreti almayacağı yönünde eleştiriler bulunduğunu belirterek, geçiş ücreti alınmayacağını ancak taşıma ücreti alınacağını söyledi.

Boru hattının büyük bölümünün Türkiye'den geçmesi nedeniyle Türkiye'nin bazı avantajlar elde edeceğine değinen Yıldız, ''Boru hattından geçecek gaz için alacağımız vergi farklı olacak. Yüzde 16.6'lık verginin anlaşmaya katılan ülkeler arasında eşit paylaşması istenirken, geldiğimiz noktada vergimiz yüzde 61 civarında yüksek olacak. BOTAŞ da ayrıca işlet ücreti alacak. 6 ortaklı anlaşmada, olabildiğince Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda davranmışızdır'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir