Nakliyecilerin arazisine Güney Kore'den 200 milyon $'lık teklif

Zeytinburnu Belediyesi İmar Müdürlüğü'nden alınan belgede 2.09 emsali arazinin üzerinde ticaret, konut, sosyal tesislerin yanı sıra kapalı otopark yapılabileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Mehmet ÖZTEK

İSTANBUL - İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan S.S İstanbul Nakliyeciler Ambarları İşletme Kooperatifi (NAKO) arazisine Güney Koreli Hanshintiger firması 200 milyon dolarlık teklif verdi. 130 dönüm üzerinde 180 firmanın faaliyet gösterdiği arazisi için kooperatifin yönetim kurulunun 200 milyon dolarlık teklifi değerlendirdiği, pürüzlerin çözülmesi halinde satışın gerçekleşebileceği belirtildi. Zeytinburnu Belediyesi İmar Müdürlüğü'nden alınan belgede 2.09 emsali arazinin üzerinde ticaret, konut, sosyal tesislerin yanı sıra kapalı otopark yapılabileceği belirtiliyor.

 Sözkonusu arazi kriz öncesinde 250 milyon dolarlık muammen bedelle satış çıkılmış, Fransız bir firmanın verdiği 215 milyon dolarlık teklif sonuçlanmamıştı. Türkiye Nakliyeciler Derneği Genel Sekreteri Ahmet Uğur Koçak, şuana kadar yerli ve yabancı birçok firma ile görüştüklerini ancak en ciddi teklifin Güney Koreli Hanshintiger firmasından geldiğini söyledi. Koçak, "Koreliler bize 200 milyon dolarlık bir teklif sundu. Ancak bizim 250 milyon doların altında teklifleri kabul etmemiz için yeni karar almamız gerekiyor. Teklifi belli bir olgunluğa getirmemiz halinde bu işi bitirebileceğimiz tahmin ediyoruz" dedi. Bunun dışında arazi ile ilgi tüm tekliflere açık olduklarını belirten Koçak, aralarında hasılat paylaşımı, kat karşılığının bulunduğu satışı kolaylaştıracak tüm girişimciler ile masaya oturmaya hazır olduklarını kaydetti.

Fransızlar 215 milyon teklif etti, olmadı

Geçen yılın başında İstanbul'da Karayolu ile İETT arazisin satışa çıkarıldığını belirten Koçak şunları söyledi: "Bir anda 800 milyon 1 milyar dolarlık rakamları gördük. Bu rüzgardan biz de faydanlamak istedik. Geçen yılın Haziran ayında Yapı Kredi Yatırım'ı satış için görevlendirdik. Aralarından yerli ve Belçikalı, Fransız firmalar ile görüştük. Fransız bir firma bize 215 milyon dolarlık bir teklif yaptı. Bize bazı şartlar sundu. Hem fiyat düşük hem de şartları zor olduğu için teklife sıcak bakmadık. Zaten kriz de patlak verince iş olmadı."

Nakliyeciler Hadımköy'e taşınıyor

Kriz ile birlikte taşıma işlerine yoğunlaştıklarını belirten Koçak, sitenin Hadımköy'ün Deliklikaya mevkine taşınacağını söyledi. TOKİ'nin kendileri adına 217 dönümlük bir alanı kamulaştırdığını belirten Koçak,

şunları kaydetti: "Yeni yerimiz için S.S İstanbul Nakliye İşyerleri ve Sanayi Mamülleri Depolama Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'ni kurduk. Şuan koperatifte 57 ortak 66 hissemiz var. Yeni ortaklar bekliyoruz. RODER ile görüşmelerimiz oldu. 5-6 ay çalıştık. RODER'den 20'ye yakın kişi beklerken kriz ile birlikte ancak 5-6 kişi geldi. Buraya 1978 yılında taşındık. Şuan çevremiz konutlar ve yeni konut projeleri ile çevrilmiş durumda. Belediye bizi çıkarmak bizde burdan taşınmak istiyoruz. Bunun için önümüzdeki 1 yılda kamulaştırma işlemlerini bitirmek istiyoruz. Böylece mevcut alanın satışı kolaylaşacak belki de fiyatı artacaktır."