”Ölçü aletlerinde uygunluk onaylanmış kuruluşlarca yapılacak”

Çağlayan, Ölçü Aletleri Yönetmeliği'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yürürlüğe giren Ölçü Aletleri Yönetmeliği ile Türkiye'de üretilen su, gaz, elektrik, ısı sayaçları ve otomatik tartı aletlerinin AB mevzuatı ile tam uyumlu hale getirildiğini kaydetti. 

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Ölçü Aletleri Yönetmeliği'nin 7 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, böylece Türkiye'de üretilen otomatik olmayan tartı aletleri dışındaki ölçü aletlerinin AB'de serbest dolaşıma girmesinin önündeki yasal ve teknik engellerin ortadan kaldırıldığını kaydetti. 

Ölçü Aletleri Direktifinin, 30 Ekim 2006 tarihinden itibaren AB'de zorunlu olarak uygulandığını, metrolojik işaretlemelerin yanı sıra ölçü aletlerine "CE" işaretinin konulmasını zorunlu kıldığını ve böylece ölçü aletlerinin AB'de serbest dolaşımına imkan sağladığını vurgulayan Çağlayan, "Ölçü Aletleri Yönetmeliğinin yayımlanmasıyla birlikte yasal metroloji mevzuatımız AB mevzuatı ile tam uyumlu hale gelmiştir" dedi. Uyumlaştırılan yönetmeliklerle yasal metroloji sisteminde köklü değişiklikler olacağına işaret eden Çağlayan, şu bilgileri verdi: 

"Yeni yönetmelik ile ölçü aletlerinin uygunluk değerlendirme ve belgelendirme işlemleri, AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış, onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılacaktır. Ölçü aletlerinin her türlü test ve muayene işlemleri onaylanmış kuruluş sorumluluğunda yapılacaktır. Sanayicilerimiz, serbest rekabet şartlarında AB sınırları içerisinde istediği onaylanmış kuruluştan hizmet alabilecek ve daha rekabetçi bir ortamın oluşturulması sağlanacaktır. İmalatçı firmalar, onaylanmış kuruluşlar tarafından yetkilendirilmeleri halinde, ölçü aletlerinin ilk muayene ve damgalama işlemlerini kendileri de yapabileceklerdir." 

Yapılan düzenleme ile halen aynı konuda yürürlükte bulunan 11 adet yönetmeliğin 1 Ocak 2009 tarihine kadar yürürlükte kalması sağlanarak, sanayicilere yıl sonuna kadar bir geçiş süreci verildiğini de belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ölçü Aletleri Yönetmeliği'nde öngörülen geçiş hükümleri ile daha önce alınan belgelerle ilgili kazanılmış hakların korunacağını da bildirdi.