Osmaniye'ye "Arjantin" tipi yer fıstığı talebi

Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sının karşılandığı Osmaniye'de, bir çikolata firması, üreticilerden "Arjantin" tipi yer fıstığı üretmeleri talebinde bulunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMANİYE - Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sının karşılandığı bilinen Osmaniye'de, bir çikolata firması, üreticilerden "Arjantin" tipi yer fıstığı üretmeleri talebinde bulundu.

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, çikolata firması yetkilileriyle birlikte katıldığı Ahmet Cevdet Paşa toplantı salonunda üreticilere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında, ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkililerinin Osmaniyeli çiftçilerden, ürünlerinde kullanmak üzere "Arjantin"' tipi yer fıstığı üretmeleri talebinde bulunduğunu söyledi.

Osmaniye'de çiftçilerin Arjantin tipi yer fıstığını yetiştirebilecek güce ve toprağa sahip olduğunu belirten Vali Cerrah, şunları söyledi:
"Bakanlık, ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin tipi yer fıstığı ithal etme talebinde bulunan firma yetkililerine, Osmaniye'de yeterli miktarda yer fıstığı üretildiğini gerekçe göstererek, ithalat izni vermemiş. Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sı Osmaniye'den karşılanıyor ve bu üretimin yüzde 85'i de Osmaniye'de işlenip pazara sunuluyor. Osmaniye'de yer fıstığı ile ilgili 150'nin üzerinde işletme var. Osmaniye yer fıstığından 13 çeşit ürün yapıyoruz ve bu fıstığı çerez olarak tüketiyoruz. Fakat ETİ bizden ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin tipi yer fıstığı istiyor. Arjantin tipi yer fıstığı kolay kırılmayan, kabuğu daha çabuk soyulan, rahat kavrulabilen, raf ömrü uzun olan bir yer fıstığı. Bu nedenle ürünlerin içinde kullanılmak üzere tercih edilen bir tür. Bu tip yer fıstığını Osmaniye'de mutlaka yetiştirebileceğimize inanıyorum. Osmaniye, sanayicilerin aradığı Arjantin tipi yer fıstığını yetiştirebilecek güce ve toprağa sahiptir."

"Ekonomi büyüyecek, işsizlik azalacak"

Osmaniye'de, sanayicinin talep ettiği ikinci bir tür yer fıstığının üretilmeye başlanmasının önemli olduğunu kaydeden Vali Cerrah, "Masrafları firma karşılayacağı ve alım garantisi olacağı için üreticimiz hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Raf ömrü uzun olan bu yer fıstığı türünden yeni ürünler üretilecektir. Böylece piyasada Osmaniye'de üretilen yer fıstığını daha tercih edilebilir hale getirebileceğiz. Kendi ürünümüze sahip çıkarsak, kendi ürünümüzü her ortamda kullanır ve hediye olarak götürürsek, eminim ki birkaç yıl sonra bu işten para kazanan çiftçimiz daha fazla kazanacak, Osmaniye ekonomisi daha da büyüyecek ve işsizlik daha da azalacaktır" diye konuştu.
Osmaniyeli üreticilerden yağ oranı düşük olduğu için Arjantin tipi yer fıstığı talebinde bulunulduğunu belirten Cerrah, firmanın ilk etapta bin ton yer fıstığı istediğini, bu tip yer fıstığının en iyi hangi ilçede yetiştirilebileceğini tespit etmek için çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

Firma yetkilileri

ETİ Gıda Satın Alma Grup Müdürü Adem Doğar da, yer fıstığını çikolatada kullandıklarını ve yeni ürettikleri yer fıstıklı çikolatanın önemli satış rakamlarına ulaştığını ifade ederek, yıllık üretimlerinin bin ton seviyesinde olduğunu ve üretim miktarını artıracaklarını söyledi.
Arjantin tipi yer fıstığının raf ömrünün daha uzun olması nedeniyle ürünlerinde bu tip fıstığı kullanmayı tercih ettiklerini dile getiren Doğar, Vali Cerrah'ın yer fıstığıyla ilgili yaptıkları çalışmaları medyadan takip ettiklerini ve bu konuda Osmaniye ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.
Toplantıda daha sonra, Adem Doğar ile firma yetkilisi Zihni Eryurt, yer fıstığı üreticilerinin sorularını yanıtladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir