Otomotivciden 'iş başındayız' deklarasyonu!

Otomotiv sektöründeki bütün STK’lar ortak bir deklarasyonla yabancı partnerlerine “İşimizin başındayız” mesajı verecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İlk yarıyı son 10 yılın en yüksek rakamlarıyla kapatan otomotivciler darbe girişimi sonrası durdurulan yatırımların, iptal edilen siparişlerin şokunu yaşıyor. Yıl sonunda yeni bir rekor kurmanın hayalini kurarken yurtdışı müşterilerini kaybetme korkusu yaşayan sektör temsilcileri, süreci en zararla atlatmak için harekete geçti. Sektör STK'ları bu hafta ortak bir deklarasyon yayınlanacak, yurtdışında güven tazeleyici girişimlere ağırlık verilecek.TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Bu süreci iyi yönetebilirsek, duran yatırımlar yeniden başlar, siparişlerin başka ülkere kayma riski ortadan kalkar” dedi. Otomobil satışlarında düşüş beklediklerini, azalan turist sayısı nedeniyle de bazı kiralama firmalarının filo siparişlerini iptal ettiğini dile getiren OYDER Başkanı Alp Gülan ise hurda teşvikinin devreye girmesi durumunda sektördeki bu kaybın kapanabileceğini ifade etti. 

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkan Alper Kanca, millet iradesine ve demokrasiye yönelik geçtiğimiz hafta yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğunu, halkın büyük bir mücadele ile bunun üstesinden geldiğini ifade etti. Bu girişimin sektöre yansımalarını DÜNYA'ya değerlendiren Kanca, “İstanbul dışında 15 Temmuz cuma akşamı yaşanılanlar fabrikaları çok etkilemedi. Ankara'da zaten fazla otomotivci yok. Otomotiv sektörü o kadar işine odaklı çalışıyor, yapacak o kadar çok işimiz var ki, cuma akşamı birçok vardiya sorunsuz geçti. Sadece bazı yerlerde darbe gecesi bir vardiya durdu. Pazartesi işe geldiğimizde aksayan hiçbir iş yoktu. Biz pazartesi bazı bürokratları arayarak yük çıkışlarında sorun olup olmayacağını sorduk. Karşımızdaki üst bürokratlar da şaşırdı. 'Memleket elden gidiyor siz ne düşünüyorsunuz' diye. Biz de onlara 'bizim ekonomimiz için yapabileceğimiz çalışmak' dedik. Dünyaya da bu mesajı vermenin önemli olduğunu vurguladık. Onlar da anlayış gösterdi. Çok sıkıntı olmadı. Türkiye iki gün içerisinde kendini toparladı. Bu da hükümetin, halkın, herkesin katkısı ile oldu. Gece darbe girişimine karşı mücadele edenler sabah işine geldi” dedi. 

'Asıl problem yurtdışı' 

Türkiye içerisinde sorun olmadığını ancak yurtdışındaki müşterilerinin kaygılarının henüz giderilmediğini dile getiren Kanca, “Biz kendimizi toparladık ama Türkiye'nin dışında iş, arkadaşlarımız paydaşlarımız gelişmeleri merak ediyor. Yurtdışındaki medya doğru olmayan haberler yaparak halkı yanıltıyor. Sıkıntılı haberler yapılıyor. Bu da herkesi ürkütüyor. Hem bizim müşterilerimiz hem de bize mal satanlar bundan etkileniyor. Her iki tarafın da tedirgin olmaması gerekiyor aslında. Biz TAYSAD olarak bütün üyelerimize mesaj yazdık. Patron seviyesindeki üst düzey yöneticilerimizden müşteri ile direkt temasa geçmesini istedik. Normal bir diyalog içerisinde onları rahatlatmalarını burada her şeyin yolunda olduğunu göstermelerini istedik. Bu dönemde daha fazla müşteri ziyareti yapılması önerisinde bulunduk. Yurtdışındaki tüm sanayicilerimiz bunu yaparsa ancak sonuç alabiliriz” diye konuştu. 

150 milyon $'lık yatırım durdu 

Yaşanan olaylar sonrası bazı yatırımların durdurulduğunu ve beklemeye alındığını açıklayan Kanca, şunları söyledi: “Ben birçok üyemizle konuştum. Arkadaşımız yurtdışından makine almış, birkaç milyon euro vermiş, montajını yaptırması lazım ama montajı yapacak kişi gelmiyor. Benim kendi firmamda 6 aydır üzerinde çalıştığım bir iş vardı, bu hafta denetim olacaktı. 6 aydır bunu bekliyorduk. Denetim olmadı. Ortaklık durdu. Ciddi bir durum var biz bunu görüyoruz. Kamu ve halk görmüyor olabilir ama biz bunu birebir yaşıyoruz. Bazı toplantılar iptal ediliyor. Projesi durdurulanlar var. Yatırımı askıya alınanlar var. Bir arkadaşımızdan 150 milyon dolarlık bir otomotiv yatırımının son anda durduğunu duyduk. Her şey planlanmış, arsası alınmak üzereydi. İptal edilmedi ama durdu. Biz bu işi çevirirsek bu duran yatırımlar devam edecek. Çeviremezsek uzun süre beklemede olacak. Ama benim bugüne kadar ki tecrübem biz bu işi iyi yönetirsek çok zararsız geçer. Ama yönetemezsek Avrupalıların mantığını biliyoruz. Sağlam ata oynamak isterler. Siparişler kayacaktır.” 

STK'lardan ortak deklarasyon 

TAYSAD, OSD gibi otomotiv sektöründeki bütün STK'ların bir araya gelerek bir deklarasyon yayınlamayı planladığını açıklayan Alper Kanca, şöyle konuştu: “Bu hafta bütün otomotivciler olarak ortak bir deklarasyon yayınlamayı düşünüyoruz. Ana sanayisi, yan sanayisi, ihracatçısı... İşimizin başında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Kim var kim yoksa buradayız işimizin başındayız gibi faaliyetlerde bulunmak istiyoruz. Çünkü görünen o ki, bu işte asıl sorun olan kısım yurtdışı. Yurtdışındaki olayı çözemezsek bu bize bugün değil yarın değil ama iki sene sonra yansır. İki sene sonra biz bunun etkisini görürüz. Herkes bu konuda aynı fikirde, herkes bunun farkında. Önce Türkiye'de bir birliktelik olduğunu vurgulamak istiyoruz. Daha sonra üyelerimizin de vasıtasıyla yurtdışında bunu paylaşacağız. Yurtdışında farklı haber ajanslarına göndereceğiz. Yabancı otomotiv sitelerinde özellikle Türkiye'nin başarı hikayelerinin daha fazla yayınlanmasını istiyoruz.”

OYDER: Satışlar düşüşte, filo satışlarında iptaller var, hurda teşviki açığı kapatılabilir

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, demokrasiye yönelik bu müdahalenin kabul edilemez olduğunu, derneğin ilk günden tavrını net olarak ortaya koyduğunu vurguladı. Gülan, yaşanan son gelişmelerin sektöre yansımasını ve alınabilecek önlemleri DÜNYA'ya değerlendirdi: “ OHAL sektöre nasıl etki eder diye baktığımızda ekonomiye olumlu ya da olumsuz bir etki yapmayacağını düşünüyoruz. Bu ay zaten düşüş bekliyorduk çünkü geçen ay satışlar çok iyi gitmişti. Bu ay kiralama fi rmalarının çok büyük bir alımı yoktu ilk kil yarı tamamlandığı için. Ama kiralama firmalarından iptaller gelmeye başladı. Çünkü Güneyde turistin azalması direkt kiralama sektörünü etkiliyor. Kiralama fi rmalarına yönelik fi lo satışlarını olumsuz etkileyecek bu durum. Bu ay sanki pazar 50-60 bin aralığında kapatacak ve bir düşüş yaşayacak gibi. Ama etkinin geçmesini ve ocak ayında başında hedefl ediğimiz 900 binlere ulaşmayı umuyoruz. Ancak gelişmeler iç pazarda alımı etkileyecek gibi görünüyor. Dövizdeki artış anlık bir şok değilse fi yatlara yansıyacak bu da biraz alımı etkiler. Bir de faizlerin nerede duracağını kestirmek mümkün olamayacak. Taşıt kredisi faizleri de piyasayı çok etkileyebiliyor. Ama umuyoruz ektisi kısa olur. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara yönelik bir çalışma ile pazarın biraz oradaki kaybı dengeleyebileceğini düşünüyoruz. Zaten yaşlanan araçların yenilenmesi güvenlik açısından hem de çevre açısından önemliydi, Bunun sürekli olmasını istiyoruz. Bizim arzumuz 20 yaşını tamamlamış araçların ömrünü doldurdukça trafi kten çekilmesi. Şu dönemde yapılması bizim için önemli. Her fırsatta bu taleplerimizi Ankara'ya iletiyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir