ÖTV artışları enflasyonu 0.5-0.8 puan yukarı çeker

Ekonomistler etkinin özellikle otomotivdeki vergi artışının tüketiciye ne kadarının yansıyacağına bağlı değişebileceğini söylediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı düzeltici önlemler kapsamında yapılan özel tüketim vergisi artışlarının yıl sonu enflasyonunu 0.5-0.8 puan yukarı taşıması beklenirken, analistler etkinin özellikle otomotivdeki vergi artışının tüketiciye ne kadarının yansıyacağına bağlı değişebileceğini söylediler.

Hükümet otomotiv, akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV ile tapu harçlarını artıran kararname hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlandı.

Oyak Yatırım tarafından yayımlanan araştırma notunda, "Bizim hesaplamalarımıza göre vergi artışları Eylül ve yılsonu enflasyona 0.6 puan etki yapacak" görüşüne yer verildi.

Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı ikinci dönem beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 6.76'dan yüzde 6.80'e yükseldi. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini ise orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.3-yüzde 7.1 aralığında.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da vergi artışlarının enflasyona etkisinin yaklaşık 0.6 puan olacağını belirttiği raporunda, "Eylül ayı enflasyon beklentimizi önceki yüzde 0.8 seviyesinden yüzde 1.4'e, 2012 sonu enflasyon beklentimizi de önceki yüzde 6.5 seviyesinden yüzde 7'yeyükseltiyoruz" dedi.

Ekonomistler zamların enflasyona etkisinin genellikle 0.5-0.8 puan arasında olacağını hesaplarken özellikle otomotiv sektöründeki zamların son tüketici fiyatlarına ne kadar yansıyacağının da önemli olacağını söylediler.

Öte yandan Finansbank tarafından yayımlanan günlük bültende de "Zamların enflasyona etkisinin 0.5 puan olacağını hesaplıyoruz ancak, araçlardaki vergi zammının son tüketiciye hemen yansımayabileceğini de hesaba katmak gerekir. Bu zammın hemen yansımaması halinde etki 0.35-0.4 puana kadar gerileyebilir" dedi.

Bütçeye yıllık katkısı 8.5-9 milyar TL olarak hesaplanıyor

Öte yandan ekonomi yetkilileri, otomotiv, akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV ile tapu harçlarının artırılmasını düzenleyen son kararnamenin merkezi yönetim bütçesine yıllık katkısının 8.5-9 milyar lira olarak hesaplandığını bildirdi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir