”Özel hastanelerin maliyetleri yatırım kapasitelerine göre yapılmalı”

İTO Başkanı Yalçıntaş, özel hastanelerin alacağı katkı payını yüzde 30 ile sınırlandıran uygulamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mensuplarından alacağı payda fiyat belirlenmesinin özel hastanelerin maliyetleri, yatırım kapasiteleri ile bulundurdukları tıbbi cihazlar dikkate alınarak yapılmasının daha doğru olacağını belirtti.

İTO Başkanı Yalçıntaş, özel hastanelerin alacağı katkı payını yüzde 30 ile sınırlandıran uygulamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bunun ciddi sıkıntılara sebep olduğunu savundu. Yalçıntaş, yüzde 30 katkı payı ile vatandaşların sağlık hizmetlerine daha ucuz yoldan ulaşmasının hedeflendiğini, ancak son dönemde çok büyük yatırımlar yapan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan özel sağlık sektörü yatırımlarının söz konusu oranla bu işin altından kalkamayacağını belirterek, "Özel hastanelerin maliyetleri, yatırım kapasiteleri ile bulundurdukları tıbbi cihazlar dikkate alınarak fiyat belirlenmesi daha doğru olacaktır" dedi.

Hükümetin sağlıkta ilaçların her eczaneden alınması, kamu hastanelerinin birleştirilmesi gibi "devrim niteliğinde" uygulamalar yaptığını, 2004'ten bu yana da SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının özel sağlık kuruluşlarından hizmet aldığını hatırlatan Yalçıntaş, son genelge ile bu hizmetlere gölge düştüğünü savundu.

Yalçıntaş, "SGK devlet hastaneleri için geçerli ücret tarifelerini özel hastanelere uygulamış ve hastalardan alınan farkı yüzde 30'la sınırlandırmıştır. Bu tarihten itibaren sağlıkta tartışma yaşanmaya başlanmıştır. Nitekim birçok büyük hastane SGK mensuplarına hizmet vermeyi durdurmuştur" değerlendirmesinde bulundu. SGK tarifesinin gerçekte kamu hastaneleri için çıkarıldığına dikkati çeken Yalçıntaş, devlet hastanelerinin doktor, personel maaşı, bina ve ekipman yatırımlarını genel bütçeden almalarına karşın, özel hastanelerin tüm yatırımlarını kendi imkanlarıyla yaptıklarını kaydetti. Son uygulamadaki fiyat tarifesine de değinen Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"Poliklinik muayene ücreti 15,5 YTL olarak uygulanıyor. Bunun gibi bir çok teşhis ve tedavi fiyatları da günümüz şartlarıyla örtüşmüyor. Öte yandan, tedavi ücretlerini SGK'dan 90 günde alabilen özel sağlık kuruluşları, çalışanlarının maaşlarını ise her ay ödemek zorundalar. Bu şartlar altında bu kuruluşların layıkıyla hizmet vermesine imkan yoktur."