Palandöken'den 'yabancı sermaye lobisi' iddiası

TESK Başkanı Palandöken,"Türkiye'de artık farklı bir sistem var, 16 yıldır bekleyen bir AVM yasası var. Perakende Sektörü Yasa Tasarısı ne hikmetse gündeme gelmiyor, gelse de yabancı sermayenin lobileri bunu engelliyor"dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkar kendisine bir adım atanı, 10 adım atmak suretiyle destekler" dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve beraberindeki heyet Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret etti. 

Burada konuşan Palandöken, tek başına iktidar dönemlerinde esnaf ve sanatkarın beklentilerinin hep yükseldiğinin altını çizerek, "Esnaf ve sanatkar kendisine bir adım atanı, 10 adım atmak suretiyle destekler" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin 17 Aralık'ta yaşanan İstanbul merkezli operasyonun ardından önemli bir süreç geçirdiğini ifade eden Palandöken, bu konuda diğer sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini hatırlattı. 

Palandöken, söz konusu toplantıda herkesin ortak fikrinin Türkiye'deki birlik, dirlik ve ekonomik büyümenin devam etmesi olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye tam da büyüdüğü zaman hak etmediği bir süreçte. Yaklaşık 10 yıldır doların, avronun hiç mesafe katetmediği, hatta 'niye avro, dolar bu fiyatlarda sabit kilitlendi' diyerek şikayet edenlerin bir anda iştahları kabardı" ifadelerini kullandı. 

Bütün bunlara rağmen aşırı fiyat artışlarının olmadığını, piyasada durgunluğun neredeyse hissedilmeyecek derecede olduğunu dile getiren Palandöken, şöyle devam etti: 

"Ama esnaf ve sanatkar önemli sıkıntı içerisinde. Türkiye'de artık farklı bir sistem var, 16 yıldır bekleyen bir AVM yasası var. Perakende Sektörü Yasa Tasarısı ne hikmetse gündeme gelmiyor, gelse de yabancı sermayenin lobileri bunu engelliyor. ?Ama hükümet kararlı. Dolayısıyla bu meselenin aşılması için de artık geriye sayım başladı derken dün önemli bir açıklama yapıldı, seçimlerden sonraya kaldı. Keşke seçimden önce olsaydı. Türk esnaf ve sanatkarı korkulu rüyadan kalkmış olacaktı. Biz sabırlıyız, 16 sene bekleyen 3 ay da bekler. İnşallah 3 ay sonra bu meseleler de gündemden kalkacak, çünkü hükümetin iradesi çok önemliydi. 'Ben bu meseleyi çözeceğim' demişti." 

Palandöken, Türk halkının en önemli beklentisinin demokratikleşme sürecenin tamamlanması olduğunu belirterek, "İnşallah bu sorunlar da kısa sürede bitecek, ülkede yine her zaman olduğu gibi kardeş kardeşi kucaklayacak. Her gün hangimizin ocağı sönecek kuşkusu varken bugün artık onlar tartışılmıyor. Türkiye'de demokratikleşme süreci bundan sonraki süreçte daha güçlenecek. Türk ekonomisi daha da büyüyecek. Bunlar gerçekleşmezse hepimiz bu geminin içerisindeyiz, hepimiz zarar görürüz" diye konuştu. 

Belediye harçlarında tarife belirleme yetkisinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kuruluna verildiğini hatırlatan Palandöken, esnaf ve sanatkarın yeni tarifedeki fiyatları ödemekte büyük zorluk yaşayacağını ifade etti. Palandöken, esnaf ve sanatkarların sosyo-ekonomik durumunu daha iyi bilmeleri nedeniyle, tarife belirleme yetkisinin yeniden belediyelere verilmesi talebinde bulundu. 

Palandöken ayrıca sigara ve içki ruhsatının yeniden birleştirilmesi, içki satış ruhsatı talep edenlerden oda kayıt belgesi istenmesi ve esnaf ve sanatkarın yerel yönetimlerde temsilinin sağlanması konusunda isteklerini dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir