Perakende sektörü 'temkinli iyimser'

Perakende sektöründe başarılı çalışmalara imza atan sektör temsilcilerine ve kurumlara verilen Perakende Güneşi Ödülleri’ni 2013 yılında almaya hak kazanan isimler bir araya geldi. Ödüllü sektör temsilcilerinin 2014 yılı için temkinli olduğu görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Perakende sektörünün en prestijli ödülü olarak kabul edilen ve her yıl sektördeki başarılı isimleri ve çalışmaları ödüllendiren “Perakende Güneşi Ödülleri 2013” sahipleri düzenlenen basın sohbet toplantısında bir araya geldi. 12 ayrı kategoride ödül alan sektör temsilcileri, perakende sektörünün 2014 gündemini ve hedeflerini masaya yatırdı.

Soysal Genel Müdürü Suat Soysal ve SKM Projects, Kurucu Ortağı Hakan Sekmen'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya perakende sektörünün önemli isimleri katılm gösterdi.

Kavurmacı; “2014 yılı perakendeci olarak şaşı olacağımız bir yıl. Bir gözümüz karlılıkta bir gözümüz nakit akışında olacak”

Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, Türkiye organize perakende sektörünün son 10 yılda önemli bir büyüme ivmesi yakaladığını ancak global dünya perakende sektörüyle aynı hareket etmediğini söyledi. Çelet, “Sezon açılışları, indirim zamanlarının belirsizliği sektörün en büyük tehlikesi. Türk markalarının uluslararası markalar gibi bu takvimi yakalaması ve aynı disiplin ile hareket etmesi önemli” dedi. 2014 yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Çelet, “Paranın maliyetinin arttığı tüketicinin alım gücünün artmadığı bir yıl olacağını biliyoruz. 2014 yılı kur hedefimizi üç kere revize ettik ve nerede duracağını bilemiyoruz. Ama 2014 yılının dikkatli olmakla birlikte büyümenin devam edeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Biz sektör olarak çok zorlu dönemlerden geçtik. Bu dönemi de atlatacağımıza inanıyorum” dedi. 

Basın sohbet toplantısında 2014 yılına ilişkin öngörülerini paylaşan Aydınlı Grup Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Sait Kavurmacı, “2014 yılı perakendecinin şaşı olması gereken bir yıl. Bir gözümüz karlılıkta, bir gözümüz nakit akışında olmalı. 2014 yılı seçim sonuçları istikrar açısından önemli. Bu yılı karlılıktan fedakarlık yapılarak, yatırımların erteleneceği alt yapıya odaklanarak geçireceğimiz bir yıl olarak ön görüyoruz” dedi. Bu dönemlerde yurt dışı pazarların önem kazandığını vurgulayan Kavurmacı, Rusya’da BMD (Birleşmiş Markalar Derneği) benzeri bir sektörel yapılanma için çalıştıklarını da açıkladı. Ahmet Sait Kavurmacı; “Rusya dünyanın en hızlı büyüyen perakende pazarı. Şu anda 38 Türk markası Rusya’da faliyet gösteriyor. Bu markalar ile birlikte Rus perakende markalarını da yanımıza alarak Rusya’nın kendi BMD'sini oluşturmak için yılın ilk yarısının sonuna kadar ön toplantıları bitirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’deki know-how’ın aynısını oraya da taşımayı planlıyoruz” dedi.

Watson’s 2014 yılında 40 yeni mağaza açmayı planlıyor

[PAGE]

Watsons Genel Müdürü Ahmet Yanıkoğlu ise genç nüfusu ve orta sınıf potansiyeli nedeniyle Türkiye’nin yatırım yapılacak ülkeler arasında hala ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Orta sınıfa odaklanan perakende markalarının büyümesi kaçınılmaz diyen Yanıkoğlu, “2014 yılında yeni mağaza yatırımları kadar mevcut mağazaların verimliliğinin artırılması da önemli. 40 şehirde 123 mağaza ile faaliyet gösteren Watson’s olarak 2014’te 40 mağaza açmayı planlıyoruz” dedi. Perakende sektörü her türlü ortamda kendini var edebilen bir sektör değerlendirmesinde bulunan Yanıkoğlu, “Kredi kartlarına getirilen sınırlama nedeniyle tüketici taleplerinin büyük alışverişlerden Watson’s gibi daha küçük montanlı harcamalara yöneleceğini düşünüyoruz” dedi.

Bimeks +Bi Down Projesi kapsamında downsendromlu çalışan sayısını 25’e yükseltecek

+Bi Down Projesi ile Perakende Güneşi 2013 Ödülleri’nde en başarılı insan kaynakları ödülünü almaya hak kazanan Bimeks İnsan Kaynakları Yöneticisi Nisa Dizdar ise proje kapsamında down sendromlu gençlere iş imkanı yaratmaya devam edeceklerini açıkladı. Dizdar “Şu anda 12 mağazamızda 12 down sendromlu arkadaşımızı istihdam ediyoruz. 2014 yılında bu sayıyı 25’e yükseltmeyi planlıyoruz. Projemiz ile ilgili müşterilerimizden ve çalışanlarımızdan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu arkadaşlarımızın sorumlu olduğu bölümlerden özellikle alışveriş yapmak isteyen tüketicilerimiz var” dedi. 

Perakende sektöründe fark yaratan marka olmanın önemine dikkat çeken SKM Projects+ Kurucu Ortağı Hakan Sekmen ise, “Markaların fark yaratması için fizik, akıl, ruh ve kalp taşıması gerekiyor. Fizik markalar için önemli ancak tek başına yeterli değil. Akıl fizikten bağımsız düşünülemez. Bir markanın mutlaka bir ruhu ve kalbe dokunan detayları olmalıdır. Zaten bunları topladığınız zaman fark yaratan marka olursunuz” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir