Perakendede 'hızlı tüketim ürünleri' yüzde 2.8 büyüdü
Nielsen, ilk yarı perakende verilerini açıkladı. Buna göre perakende ticarette enflasyonist baskı yok
İSTANBUL - Araştırma şirketi Nielsen'in ilk yarı perakende verilerine göre, sigara hariç hızlı tüketim ürünleri yüzde 2,8 büyürken, gıda sektöründe miktar büyümesi yüzde 1,8 olarak gerçekleşti.
Nielsen'in 100'den fazla kategoride takip ettiği sigara hariç hızlı tüketim ürünlerinde açıkladığı 2008'in ilk yarı verilerine göre, perakende ticarette alkollü içecekler hariç bir enflasyonist baskı ve küçülme olduğu görülmüyor.
Bu yılın ilk 6 ayında miktar bazında büyümenin hız kestiği gözlenirken, bu, alkollü içeceklerdeki yüzde 11,7'lik daralmadan kaynaklanıyor. Alkollü içeceklerin 2006/2007 ilk 6 aylık karşılaştırmasına bakıldığında yüzde 1,2'lik daralma görülürken, bu sene daralma yaklaşık 10 katı fazla gerçekleşti.
Alkollü içeceklerdeki söz konusu daralmada bir çok değişken etkili olurken, özellikle sektördeki yüzde 23,8'lik fiyat artışı belirleyici oldu.
Alkollü içecekler dışında tüm sektörler büyüdü
Verilere göre, 2007 yılının ilk 6 ayı ile karşılaştırmalı bakıldığında alkollü içecekler dışında tüm sektörlerde miktar bazında büyüme görülüyor. Özellikle kağıt ürünlerinde miktar büyümesi yüzde 10'un üzerinde gerçekleşirken, geçen yıla göre en az büyüme kaydeden sektör gıda sektörü oldu.
Sigara hariç hızlı tüketim ürünleri yüzde 2,8 büyürken, gıda sektöründe miktar büyümesi yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Gıda sektöründe miktar bazında büyüyen ve daralan kategoriler incelendiğinde, alkollü içecekler dışında tüm ana kategorilerde büyüme söz konusu.
Özellikle şekerlemeler, süt ürünleri ve temel gıda ürünleri yüzde 6'nın üzerinde bir değer ile en çok büyüyen kategoriler oldu.
Diğer sektörlere bakıldığında ise temizlik sektörünün yüzde 7,6, kişisel bakım sektörünün yüzde 5,9 büyüme kaydettiği görülüyor.
2008 yılının ilk yarısı bir önceki senenin aynı dönemiyle ciro büyümeleri bazında karşılaştırıldığında, sigara hariç hızlı tüketim ürünleri yüzde 12,5, temizlik ürünleri 12,6, gıda sektörü yüzde 13,2 oranında büyüdü. Kişisel bakım sektörü ise yüzde 9 büyüme oranı ile genel ortalamanın altında kaldı.
En yüksek ciro artışı yağ ve süt ürünlerinde
Araştırmada, gıda sektörünün miktar bazında en az büyüyen sektör olmasına karşılık, ciroda ortalamanın üzerinde büyüme kaydetmesinin gıda sektöründe yaşanan fiyat artışlarından kaynaklandığı değerlendirmesi yapıldı.
Gıda sektörü içinde en büyük ciro artışı yağlarda, daha sonra süt ürünleri ve temel gıdada gerçekleşti. Gıda içinde ciroda en çok büyüyen ürünlere ayrıntılı şekilde bakıldığında sıvı yağ, buzlu çay, enerji ve spor içecekleri, makarna, hazır çikolatalı içecekler, tereyağ, krem peynir, krem şanti, salça, su, konserve gıda, süt, ayran ve çorba sırasıyla ciro artışının en yüksek yaşandığı kategorileri oluşturdu.
Reel ciro büyümelerine bakıldığında ise, 2008 ilk yarısında sigara hariç hızlı tüketim ürünleri 2007 ilk yarısına göre reel ciro olarak yüzde 2,7 büyüdü. Gıda sektörü ise yüzde 3,3 reel ciro büyümesiyle ortalamanın üstünde artış kaydetti. Büyümenin özellikle yağlar ve süt ürünlerinden kaynaklandığı gözlenirken, reel cironun daraldığı alt kategoriler olarak içecekler ve şekerlemeler dikkat çekiyor.
Yıllık fiyat değişimi yüzde 10,5
Nielsen'in sigara hariç takip ettiği kategorilerde yılın ilk yarısı geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yıllık fiyat değişimi yüzde 10,5 olarak tespit edildi. Gıdada yaşanan fiyat artışı, özellikle yağlar ve alkollü içeceklerdeki artışlar nedeniyle yüzde 12,4 ile genel ortalamanın üzerinde gerçekleşti.
Temizlik sektöründe yüzde 4,8, kişisel bakım sektöründe ise yüzde 3,1 oranında fiyat artışları kaydedilirken, Nielsen'in takip ettiği kategoriler tüketicilerin günlük olarak kullandığı gıda, içecek, ev temizlik ürünleri, şampuan, diş macunu gibi kişisel bakım ürünleri olduğu için bu ürünlerde yaşanan enflasyonun halkın cebindeki paranın erimesiyle yakından ilişkili olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Sıvı yağlar ve alkollü içecekleri takiben makarna, tereyağ, yoğurt, margarin, konserve gıda ve salça fiyat artışının en çok yaşandığı diğer alt kategoriler oldu.