Pirinç fiyatı üç ayda yüzde 30 arttı

Son dört yıldır rekolte artışı görülen pirinç fiyatlarında artış şaşırtıyor. Toptancı piyasalarında kuru fasulyeden sonra son üç ayda yüzde 30'un üzerinde artan pirinç fiyatları dikkatleri üzerine çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Veysel AĞDAR 

İSTANBUL - Yeni sezon ürünlerin piyasaya arzına rağmen kuru gıdada fiyat artışı hız kesmiyor. Özellikle kuru fasulyeden sonra pirinç ve kırmızı mercimekte fiyat artışı dikkat çekiyor. Toptancı piyasasında son üç ayda kuru fasulye de yüzde 50’nin üzerinde, pirinçte yüzde 30, kırmızı mercimekte ise yüzde 20 fiyat artışı gerçekleşti. Kuru fasulyede fiyat artışının yurt içi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan arz sıkıntısından kaynaklandığını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, son yılların en yüksek rekoltesinin görüldüğü pirinçte fiyat artışına bir anlam veremediğini söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi verilerinin de pirinçte rekolte artışının olduğunu gösterdiğini kaydeden Reis, son üç ayda pirinç fiyatlarında yüzde 30'un üzerinde bir artış görüldüğünü söyledi.
 
Yaklaşık üç ay önce kilosu 3.40 lira olan Gönen baldo pirincin bu gün toptan fiyatının 4.50 TL’ye çıktığını belirten Reis, 3.20 TL olan Trakya baldonun 4.30TL’ye, 2.80 TL olan Osmancık pirincinin de 2.80 TL’den 3.30 TL’ye çıktığını kaydetti. Kuru gıda fiyatlarında artışın yalnız kuru fasulye ve pirinçte yaşanmadığının altını çizen Reis, kırmızı mercimek, barbunya ve bulgurda da fiyatların arttığını bildirdi. Kırmızı mercimek stoklarının yetersiz olduğunu vurgulayan Reis bunun yanı sıra komşu ülkelerinde Türk kırmızı mercimeğine taleplerinin arttığını, bu nedenle piyasada arz sıkıntısı olduğunu belirterek, “Son 10 gün içinde kırmızı mercimekte 35 kuruşluk bir fiyat artışı var. İthal kırmızı mercimeğin kilosu 2.20-2.30 lira olmasına rağmen yerli ürüne talep fazla. Buda fiyatlara yansıyor” dedi. Reis ayrıca, buğday fiyatlarında artışın pilavlık bulgur fiyatlarına da yansıdığını ve pilavlık bulgurda 10 kuruşluk bir fiyat artış görüldüğünü kilosunun 1.60 TL’den 1.70 TL’ye çıktığını söyledi.

TMO, 25 bin ton pirinç satacak

Toprak Mahsulleri Ofisi, pirinç üretiminde bu yıl dünyada tüm zamanların en yüksek rakamlarına, Türkiye’de ise son yılların en yüksek rakamlarına ulaşıldığını bildirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2012 yılında 469 milyon ton olan dünya pirinç üretiminin, bu yıl 471 milyon ton; 2012 yılında 528 bin ton olan Türkiye pirinç üretiminin ise, bu yıl 540 bin ton olarak gerçekleştiği belirtilerek, “Yıllık pirinç tüketimimiz 600 bin ton civarındadır. Yıllık üretim rakamı (540 bin ton), hasat sonrası ithalat rakamı (10 bin ton) ve devreden stoklar (95 bin ton) toplandığında, iç piyasada bu dönem için 645 bin ton pirinç stoku oluşmaktadır. Ayrıca özel sektörün de önümüzdeki günler için 140 bin tona kadar ithalat bağlantısı yaptığı bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

TMO tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Devir stokları, üretim ve ithalatla birlikte ülkemizin 2013 dönemi pirinç arzının iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğu, artan miktarın da 2014 yılına devredeceği değerlendirilmektedir. Oluşacak bu yoğun arz nedeniyle TMO, pirinç fiyatları düşmeden, stoklarını perakende satış suretiyle tasfiye etmeye karar vermiştir. TMO, stoklarında bulunan yaklaşık 25 bin ton Osmancık pirincini kg başına perakende 2.50 TL’den tüm TMO işyerlerinde (143 nokta) satışa vermiştir. TMO, iç piyasada ihtiyaç duyulması halinde gümrüksüz olarak çeltik ve pirinç ithalatı da yaparak uygun fiyatla halkımızın istifadesine sunacaktır. Üretici, tüccar, sanayici ve ilgili tüm kesimlerin bu hususları dikkate alarak hareket etmeleri menfaatlerine olacaktır.”

Bu konularda ilginizi çekebilir