Plastikçi krizi ihracatla aşıyor

İç piyasada krizle beraber, plastiğin en çok kullanıldığı inşaat, otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerdeki talebin azalması nedeniyle daralma yaşayan sektör, ihracata yöneldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Fatma KAYTEZ

İSTANBUL - Plastik sektörü, krizle birlikte daralan iç piyasadaki sıkıntılarını aşmak için ihracata ağırlık vermeye başladı. Yeni pazarlara yönelerek ihracatta artış yaşayan sektör, geçen yıl 3.7 milyar dolarlık ihracat yaptı. Sektörün üst örgütü PAGEV’in Başkanı Selçuk Aksoy, iç piyasada inşaat, otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerde talep azaldığı için daralma yaşandığına dikkat çekti.

İhracatı fazla olmayan ancak iç piyasası güçlü olan ülkelerde krizin etkisinin pek hissedilmediğini kaydeden Aksoy, “2008’e kadar ağırlıklı AB ülkelerine ihracat yapıyorduk. Krizle AB pazarı daraldı. Sektörümüzün yüzünü iç pazarı kuvvetli olan Rusya, İran, Pasifik ülkeleri, Çin, Orta Afrika ve Latin Amerika ülkeleri güldürdü. AB’deki pazarımızı da kaybetmemek için çalıyoruz” dedi.

Genç, dinamik ve istikrarlı şekilde büyüyen bir sektör olduklarını söyleyen Aksoy, her yıl yüzde 15 büyüdüklerini ancak krizle birlikte 2008’i ton bazında yüzde 4.1’lik büyüme ile kapattıklarını söyledi. Sektörün dolar bazında büyümesinin yüzde 16.1 olduğunu dile getiren Selçuk Aksoy, “Kriz olmasaydı 17 milyar dolar büyüklüğe ulaşacaktık” diye konuştu.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde