”Polisimizin başarısını takdirle karşılıyoruz”

Yalçıntaş, İstanbul'da suç oranlarının azalmasında Polisin üstün gayretinin önemli rol oynadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul'da şiddet olaylarının azalmasında polisin ortaya koyduğu performansı ve başarıyı takdirle karşıladıklarını kaydetti. 

İTO Başkanı Yalçıntaş yaptığı yazılı açıklamada, sivil toplum örgütü sorumluluğu ile açıkladıkları "İstanbul'da Şiddet Şiddetin Arka Planı" araştırmasının İstanbul'da güvenlik konusunun önemine dikkat çekerken, İstanbul'da suç oranlarının son 3 yılda azaldığını da ortaya koyduğunu vurguladı. Yaklaşık 12 milyon nüfusu bulunan İstanbul'da güvenliği sağlamanın zor olduğuna işaret eden Yalçıntaş, "2007-2008 yıllarının ilk dört ayı kıyaslandığında genel suçlarda yüzde 21, adam öldürme, gasp ve dolandırıcılıkta yüzde 38 ve kapkaçta yüzde 59 düşüş var. Polisin üstün gayreti bu başarıda önemli rol oynamıştır. Bu nedenle İstanbul'da şiddet olaylarının azalmasında polisimizin ortaya koyduğu performansı ve başarıyı takdirle karşılıyoruz" dedi. 

Başkan Yalçıntaş, "İstanbul'da Şiddet ve Şiddetin Sosyolojik Arka Planı" adlı araştırma ile İstanbullular açısından şiddetin sosyolojik ve psikolojik yapısını irdelemeye çalıştıklarını belirterek, araştırmaya konu olan şiddetin sadece sokaktaki şiddeti kapsamadığını, aile içi şiddetten çocuklara yönelik şiddette kadar birçok konuyu içerdiğini kaydetti. Yalçıntaş, "Dolayısıyla bu araştırma, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddetin' boyutlarını ortaya koymaktadır" dedi. 

"Şiddetin toplumsal hayata yansımalarını masaya yatırdık"

Tamamen bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilen araştırmanın, bir suç analizi yapmaktan çok şiddetin toplumsal hayata yansımalarını masaya yatırdığını kaydeden Başkan Yalçıntaş, "Biz İTO olarak, bu araştırmayla bir konuyu tartışmaya açtığımızı düşünüyoruz. Bunu tartışmaya açarken de başta emniyet güçlerimiz olmak üzere, akademisyenlerimiz ve özel sektör olarak işbirliği içinde bulunmaya özen gösterdik" ifadelerini kullandı. 

Şiddetin tek başına polisiye tedbirlerle çözülmesinin mümkün olmadığına işaret eden Yalçıntaş, kentin asayişinde özellikle son dönemde kat edilen mesafede emniyet teşkilatının büyük rolü olduğuna inandıklarını belirtti. Yalçıntaş, "İstanbul Avrupa'nın üçüncü dünyanın da 21'inci büyük şehri. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki eğer bu trendler devam ederse 2020 yılında İstanbul Avrupa'nın en kalabalık şehri olacak. Bu bağlamda emniyet teşkilatımızın yaptığı çalışmalar için hepimizin müteşekkir olması lazım" dedi. 

Rapor hazırlanırken, İstanbul'un tüm ilçelerinde 2 bin 150 kişi, 105 hükümlü ve 50 sokak çocuğuyla yüz yüze görüşüldüğünü belirten Yalçıntaş, şiddetin en önemli sebebinin işsizlik olduğunun da raporda ortaya konduğunu kaydetti. Yalçıntaş, araştırmanın bulgularına ilişkin olarak da şu görüşleri dile getirdi: 

"İstanbul'da suç olaylarının nasıl azaltılabileceği' sorulduğunda alınan cevaplar son derece ilginç ve isabetlidir. Buna göre yüzde 38,8'i işsizlik, yoksulluk gibi ekonomik sorunlara çare bulunarak şiddetin önlenebileceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 18,9'u şiddetin önlenmesi için göçün durdurulması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 15,8'i de toplumun eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini, yüzde 12,8'i cezaların süre olarak da caydırıcı hale getirilmesini, yüzde 7,8'i polisiye tedbirlerin artırılmasını, yüzde 5.3'ü ise ahlak eğitiminin verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Aslında tüm bu cevaplar, toplumsal şartların suç ve suçlu ürettiği şeklinde bir algılama olduğunu göstermektedir."