Polonyalılar traktörde ortaklık istiyor

Zafer Çağlayan'ın Polonya ziyaretinde buluştuğu Ekonomi Bakanı; "Traktör fabrikası kurma konusunda Türk ve Polonyalı iki firma arasında bir işbirliği kurma amacımız var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




VARŞOVA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Polonya arasında 2011 yıl sonu itibariyle toplam 5,3 milyar dolar dış ticaret hacmi olduğunu belirterek, "İki ülkenin dış ticaret ve milli gelirlerine bakıldığında bu ticaret hacmini değil 5,3 milyar dolar, 15,3, 25,3 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor" dedi. Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Polonya'nın başkenti Varşova'da, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak ile görüştü.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıl öncesine kadar gittiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye ile Polonya arasındaki dış ticaret hacimlerine de değindi. Çağlayan, 2001 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 409 milyon dolar olduğunu, ancak bu rakamın 2011 yılında 13 kat artarak 5,3 milyar dolara çıktığına dikkati çekerek, "İki ülke, toplam 776 milyar dolar dış ticaret hacmine, 1,3 trilyon dolar da milli gelire sahip. İki ülkenin dış ticaret ve milli gelirlerine bakıldığında dış ticaret hacmini değil 5,3 milyar dolar, 15,3, 25,3 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Traktör fabrikası kurmayı amaçlıyoruz"

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak da son zamanlarda Türk iş adamlarının vize sorunları üzerinde durduklarını ve bu konuyu büyük ölçüde çözdüklerini söyledi. Türkiye'yi çok önemli bir ortak olarak gördüklerini belirten Pawlak, "Firmalarımız arasında önemli işbirlikleri var. THY ile Polonya Havayollarının işbirliğini buna örnek olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda traktör fabrikası kurma konusunda Türk ve Polonyalı iki firma arasında bir işbirliği kurma amacımız var. Tüm bunlara bakınca ilişkilerimizin ileriye doğru gittiğini söyleyebilirim" dedi.


"5 bin traktör ihraç edilecek"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, Hattat Holding'in Polonya ile traktör ihracatına yönelik 350 milyon avroluk bir anlaşma yaptığını bildirdi. Hattat Holding'in HEMA markalı traktörlerden Polonya'ya daha önce bin adet ihraç ettiğini, bugün yapılan anlaşmayla da 5 bin traktörün daha ihracı konusunda anlaşıldığını aktaran Çağlayan, çok kısa sürede büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade etti. Bu arada, Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat da bu gelişmeler sayesinde önümüzdeki yıllarda Türkiye'de veya Polonya'da bir traktör fabrikası kurulabileceğini söyledi.

Türk firmalarının yurt dışında yapacakları yatırımlar için hibe şeklinde 200 bin dolara kadar para verdiklerini anlatan Çağlayan, tüm dünyada "Türk Özel Ekonomi Bölgeleri" kurmak istediklerini ve bu sayede Türk firmalarının dünyaya açılmalarını kolaylaştıracaklarını ifade etti. Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nin yüksek teknoloji ve yüksek katma değeri desteklediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Başbakanımızın yerli otomobil talebinin ve bununla ilgili babayiğit aramasının altında yatan gerçek budur. İşte size babayiğitler, bizim aradığımız bu. Yoksa öbür türlü otomobilin veya traktörün adının 'Ali, Veli, Ahmet, Mehmet' olması önemli değil. Oraya takılmayalım. Bizim istediğimiz bugün otomotiv sektöründe Türkiye'nin yerlilik oranını çok daha artırmak. Bunun yolu da Türk mühendisinin, Türk yatırımcısının, emekçisinin, tasarımcısının ortaklaşa yaptığı yatırımla olacak. HEMA bunu gerçekleştirdi. Şimdi biz bu traktör alanında elde edilen bu başarıyı otomobil alanında da tesis edelim istiyoruz. Yoksa Türkiye her yıl 6 milyar dolar motor ithalatı yaparak, otomobil sektörünü istediğimiz noktaya getiremeyiz." Bakan Çağlayan daha sonra HEMA markalı traktörü, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak'la birlikte test etti. Çağlayan, traktörün direksiyonuna oturarak kameralara görüntü verdi.

Varşova Metrosu

Varşova Metrosu inşaatını yapan konsorsiyumda olan Gülermak AŞ'nin sahibi Kemal Güleryüz de metro inşaatının 1 milyar avroluk bir proje olduğunu söyledi. Projenin 7 istasyon ve toplam 8 kilometre olduğunu anlatan Güleryüz, metro inşaatının 2 yıl daha devam edeceğini, bunun ardından başka projelerin de olacağını ifade etti. Konuşmaların ardından iki ülke arasında sanayi, eğitim, inşaat demiryolları gibi bir çok sektörün geliştirilmesine yönelik mutabakat zabtı imzalandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir