Poşet çayda yüzde 60 büyüme

Poşetli bitki ve meyve çaylarının son 6 yılda yüzde 60 büyüdüğünü belirten MÜMSAD, pazarda en çok yeşil çay, ıhlamur ve adaçayının ilgi gördüğünü açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) tarafından, bitki ve meyve çaylarının 6 yılda yüzde 60 büyüdüğü ve tüketimin 900 milyon poşetin üzerine çıktığı açıklandı. Ayrıca 50'den fazla ürün çeşidinin yer aldığı pazarda, en çok yeşil çay, ıhlamur ve adaçayının ilgi gördüğü belirtildi.

Büyümede yeşil çay siyah çayı geçti

Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü'nün verilerine göre Türkiye'nin kişi başına düşen 3,5 kiloluk çay tüketimiyle dünyada birinci ülke konumunda olduğunu ifade eden MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, bilinçli tüketimin artmasıyla poşetli çaya olan ilginin de artığını belirtti.

Akdağ bunun yanı sıra dünya pazarında bitki çaylarının, siyah çayla rekabet ettiğini söyleyerek, "Yeşil çay, siyah çaydan daha hızlı büyüyor. Almanya'da bitki ve meyve çayları yaklaşık yüzde 75 paya sahip. Bitki ve meyve çayları Rusya'da pazarın yüzde 15'ini, Polonya'da ise yüzde 30'unu oluşturuyor" diye konuştu.

"Büyüme hızında dünyada öndeyiz"

Türkiye çay pazarında poşetli bitki ve meyve çayları kategorisinin payının yüzde 1 olduğunu hatırlatan Akdağ, "Küçük gibi görünen bu pay, Avrupa ülkelerdeki tüketimin çok da altında değil. Öte yandan yüksek potansiyelin en önemli göstergelerinden biri de pazarın son 6 yılda yüzde 60 gibi etkileyici bir büyüme performansı göstermesi. 2010 yılında 560 milyon poşet olan tüketim 2016 yılında 900 milyon poşetin üzerine çıktı. Sektörün ciro büyüklüğü ise 200 milyon TL'ye yaklaşıyor" ifadelerini kullandı.

En çok ıhlamur ve yeşilçay tüketiliyor

50'den fazla poşetli bitki ve meyve çayı çeşidinin yer aldığını pazarda en çok yeşil çay, ıhlamur ve adaçayı tüketiliyor. Yeşil çay büyüme performansıyla, Türkiye'de siyah çaydan sonra en çok haneye ulaşan ikinci çay çeşidi haline geldi.

Yeşil çayın bitki çayları içinde yüzde 33'lük oranla kategorinin lokomotifi olduğunu da belirten Akdağ, "Yeşil çay sağlıklı yaşamla bağdaştırıldığı gibi, çekici bir lezzete de sahip. Değişik çeşitleriyle farklı tüketici beklentilerine cevap vermesi ve her mevsim keyifle tüketilen bir ürün olması da yeşil çayın kategorinin lokomotifi olmasına katkıda bulunuyor. Yeşil çay giderek daha çok yaygınlaşıyor ve Türkiye yeşil çayla yeşilleniyor" dedi.



Bu konularda ilginizi çekebilir