PTT'nin anonim şirket olması planlanıyor

Konuyla ilgili olarak bir süredir devam eden çalışmalar sonunda bir tasarı taslağı hazırlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Posta ve Telgraf Teşkilatı Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağına göre PTT'nin kamu iktisadi kuruluşu olmaktan çıkarılarak anonim şirkete dönüştürülmesi planlanıyor.

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı, PTT A.Ş'nin yapılanması, faaliyet konuları ile hizmetlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Taslak, merkezi Ankara'da olan ve Türk Ticaret Kanunu'na ve özel hukuk hükümlerine tabi olan PTT A.Ş adlı bir anonim şirket kurulmasını öngörüyor.

Buna göre, PTT A.Ş'nin sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olacak. Ancak Hazine Müsteşarlığının mülkiyet hakkı ile kar payı hakkına halel gelmemek ve kamunun pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali hakları Hazine Müsteşarlığında kalmak kaydıyla, müsteşarlığın PTT A.Ş'deki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Ulaştırma Bakanlığı tarafından kullanılacak. Şirket sermayesi, ana sözleşmede belirlenecek.

PTT A.Ş'nin kuruluşunda 6762 sayılı Kanun'un 277. maddesinde sözü edilen 5 kurucunun bulunması şartı aranmayacak. Bankacılık, sigortacılık, her türlü tahsilat, ödeme, bilet ve ürün satışı da dahil olmak üzere finansal sektördeki, adres bankacılığı ile her türlü taşımacılık hizmetlerini de içecek şekilde posta ve lojistik alanındaki faaliyetlerin ayrıntıları ana sözleşmede ortaya konulacak.

Şirketin amaçları, teşkilatı, sermaye miktarı, hisseleri, genel kurulu, denetim organı, hesapları ve karın dağıtımına ilişkin esaslar da ana sözleşmede gösterilecek.

PTT A.Ş faaliyetlerine ilişkin ücretlerin tam ve peşin olarak alınması esas olacak, ancak yönetim kurulu gerekli gördüğü taktirde farklı ödeme esaslarını belirleyebilecek.

233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ekindeki Kamu İktisadi Kuruluşları bölümünde yer alan "Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü" ibaresi kaldırılacak.

Mevcut haliyle taslağın, PTT'nin özelleştirilmesinin ilk adımı olacağını savunan Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, "Bu taslak yasalaştığı takdirde ilerleyen dönemde PTT A.Ş'nin tümüyle özelleştirilmesi gündeme gelecektir. Birlik Haber-Sen olarak, çalışanların haklarından taviz vermemiz, PTT'nin özelleştirilmesine 'evet' dememiz asla mümkün değildir. Sendika olarak taslağın bu haliyle Meclis'e gelmesi durumunda karşı çıkarak, yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Ali Erdoğan, "İş Yasası kapsamını tercih etmeyenlerin mevcut statülerinin korunacağı" yönündeki değerlendirmenin gerçekçi olmadığını öne sürdü.