"2009 hedefimiz, pazar payını korumak"

ToyotaSA Genel Müdürü Orhon, Avensis'in yeni jenerasyonunun tanıtıldığı ve hibrid aracı Prius'a ilişkin bilgilerin paylaşıldığı basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ToyotaSA Genel Müdürü İbrahim Orhon, 2009 yılı için, "Şu anda temkinli olarak en iyi hedefimiz, geçen yılla benzer oranda bir pazar payını korumak" dedi.

Avensis'in yeni jenerasyonunun tanıtıldığı ve hibrid aracı Toyota Prius'a ilişkin bilgilerin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Orhon, Toyota'nın çevre teknolojilerine değinirken, hedeflerinin sıfır emisyon olduğunu söyledi.

Orhon, Yeni Avensis'in ocak ayı sonunda Toyota Plazalarda yerini aldığını ve yaklaşık 200 test sürüşü gerçekleştirildiğini, satışa sunulmadan önce de talepte bulunan 400 müşterinin yetkili satıcılara yönlendirildiğini kaydetti.

Toyota Prius'un dünyanın "ilk" seri üretim hibrid aracı olduğunu ve dünya üzerinde 1 milyondan fazla satıldığını anlatan Orhon, 2010'lu yıllarda 10 yeni hibrid modeli, 2020 yılından sonra da her modelden bir hibrid araç üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Orhon, ilk kez Autoshow 2008'de tanıtılan "Türkiye'nin Çevre Önderlerini Arıyoruz" programının, 30 Toyota Prius'tan oluşan test araç filosu ile devam ettiğini dile getirerek, Prius'un, programın pilot uygulaması kapsamında kanaat önderlerinden sanatçılara, sporculara kadar geniş bir yelpazede test edildiğini bildirdi.

Hibrid otomobillerin ABD ve Avrupa'da bir çok devlet tarafından teşvik uygulamalarıyla desteklendiğini aktaran Orhon, Türkiye'nin Kyoto protokolüne taraf olmasının TBMM tarafından onaylanmasını olumlu olarak değerlendirirken, "Umarız Türkiye'de de karbondioksit vergilendirme sistemleri ve çevreci hibrid modelleri teşvik edilmesi konusunda da somut adımlar atılır" diye konuştu.

"Hedef pazar payını korumak"

Sektör olarak 2009'un kolay bir yıl olacağını düşünmediklerini ve satışa ilişkin tahmin yapmanın zor olduğunu vurgulayan Orhon, bu yıl için ToyotaSA olarak daha önceden planladıkları tanıtımları devreye sokarak, önemli satış adetleri peşinde olmasalar dahi, markalarını güçlü olarak devam ettirmek için bu planlarını uygulamaya karar verdiklerini ifade etti.

Orhon, ciro ve satış olarak düşüş öngördüklerini, temkinli davrandıklarını kaydederek, şubat ve mart aylarında "işin renginin" görüleceğini, hazirandan önce de yılın geri kalanıyla ilgili bir öngörüde bulunmanın erken olacağını düşündüğünü söyledi.

İbrahim Orhon, "Bizim şu anda temkinli olarak en iyi hedefimiz, geçen yılla benzer oranda bir pazar payını korumak" diyerek, tanıtımını yapacakları ürünlerin hepsinden büyük miktarlarda getirmeyeceklerini kaydetti.

ToyotaSA'nın da pazarla birlikte 2008 yılında arzu ettiği mali sonuçlara ulaşmadığını bildiren Orhon, teşvik paketiyle ilgili yaratılan beklentinin arzu edilir bir durum olmadığını ve belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yeni Avensis'teki hedeflerine ilişkin bir soruya da Orhon, temkinli bir hedefle gittiklerini, bu yıl tahmin yapma güçlüğü içinde kendilerini daha sınırlı bir sayıya odakladıklarını ve 1.200 adet civarında satış hedefleri bulunduğunu bildirdi.

Yeni Avensis

Avensis'in yeni jenerasyonu şubat ayı itibariyle 51 bin 400 TL-81 bin 700 TL arasındaki fiyatlarla satışa sunuldu. Yeni Avensis'in, 1.6 ve 2.0 lt benzinli ve 2.0 D-4D dizel olmak üzere üç motor seçeneği bulunuyor. Çevreci teknolojiler kapsamında, konvansiyonel motorları daha çevreci ve daha güçlü hale getirmek amacıyla geliştirilen Toyota Optimal Drive teknolojisi Yeni Avensis'te sunuluyor.