"2016 için daha iyimser olmaya çalışıyoruz"

TÜGİAD Başkanı Çuhacı, 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Genç İşadamları Derneği  (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, Türkiye'nin seçimler, küresel ekonomik dalgalanmalar ve özellikle de bölgesel risklerle dolu bir dönem geçirdiğini belirterek, "Tüm bunlara rağmen verileri incelediğimizde Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çuhacı yaptığı açıklamada, 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı. 

TÜGİAD uzmanlarının hazırladığı raporlara göre ABD ekonomisinde ciddi iyileşme gözlendiğini, Avrupa Birliği (AB) ekonomilerinde ise olumlu sinyallerin alındığını ve önümüzdeki dönemde olumlu hareketlerin yaşanabileceğini aktaran Çuhacı, ABD'nin faiz artırdığı, AB'nin mevduata negatif faiz uyguladığı bir dönemde Çin'in sürekli faiz indirmesine rağmen toparlanmakta zorlandığını, Rusya'nın da yüzde 4 küçüldüğüne dikkati çekti.

Çuhacı, Türkiye'nin seçimler, küresel ekonomik dalgalanmalar ve özellikle de bölgesel risklerle dolu bir dönem geçirdiğini belirterek, "Tüm bunlara rağmen verileri incelediğimizde Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu görüyoruz"  ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de yatırımcı hız kesmedi, yatırımlar devam ediyor"

Reformların yapılmasının ve imalatın desteklenmesinin çok önemli olduğunu aktaran Çuhacı, şunları kaydetti:

"Dünya ticareti çok kötü bir dönem yaşadı. Baltık kuru yük endeksi son 30 yılın en düşük seviyesini gördü. Dibi gördük ve artık çıkış başladı. Kimin üzerinde daha az ağırlık varsa ve kim daha hazırlıklıysa o daha hızlı yüzeye yaklaşacak. Türkiye için 2016'nın 2015'ten çok farklı bir yıl olmasını beklemiyoruz. Ancak biraz daha iyimser olmaya çalışıyoruz. Küresel ve bölgesel risklerin iyi yönetilmesi halinde daha da iyimser olacağız. Türkiye ve Rusya arasındaki krizin her iki ülkeye de faturası çok ağır olacaktır. Özellikle dost ülke Rusya bu süreçten daha ağır etkilenecektir. Türkiye'de yatırımcı hız kesmedi, yatırımlar devam ediyor. Ancak madencilik ve hizmet sektörü yatırımları artarken, imalat sektörü yatırımlarının hızla azalması çok önemli. İmalatçı kar edemediği için farklı alanlara yöneliyor. Başta komşumuz Yunanistan'da da gördük ki üretmeyen, yani imalat yapmayan bir ekonomi sürdürülemez. Türkiye imalat sektörünü karlı ve verimli hale getirmeli, düşüşü yükselişe evirmelidir"

Enerji ve altın ihracatı arttı, ithalat azaldı

Türkiye'nin enerji ve altın ihracatının arttığını buna karşın ithalatının azaldığını vurgulayan Çuhacı, bunun dış ticaret dengesine olumlu yansıdığını ve ekonomiyi soğutma önlemlerinin bu anlamda işe yaradığını kaydetti.

Çuhacı, buna rağmen ekonominin daha fazla soğutulmasının zararlı olacağını, özellikle imalat sektörüne nitelikli finansman ve karlılık-verimlilik destekleriyle katkı sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

 İmalat sektörüne yapılan yatırımların ekonomiye olumlu yansıma katsayısının çok daha yüksek olduğunu aktaran Çuhacı, "Ne hizmet ne de madencilik sektörü büyümesin demiyoruz. Ancak çıkardığımız madenleri imalat sektöründe işleyerek yaratılan katma değere bu ekonominin ihtiyacı var. Bu süreçte yaratılacak istihdama ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin seçimlerle dolu bir dönemi geride bıraktığını anlatan Çuhacı, buna rağmen üçüncü çeyrek büyüme performansının Türkiye ekonomisinin gücünü gösterdiğini belirtti.

Yapısal reformlara büyük önem verilmesi ve AB ile açılan fasılların hızla tamamlanmasını beklediklerini dile getiren Çuhacı, Ekim 2016'da gerçekleşmesi öngörülen vizesiz bir Avrupa ile çok daha fazla iş imkanı elde edileceğini ifade etti.

Çuhacı, bu yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 5'in altına gerileyecek olmasının, Türkiye'nin 2016 yılındaki en önemli emniyet supabı olacağını kaydetti.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir