"Açıklanan oranlar krizden çıkışın yeni bir işareti"

Bakan Ergün, bugün açıklanan sanayi kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KAYSERİ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bugün açıklanan sanayi kapasite kullanım oranları krizden çıkışın yeni bir işareti oldu" dedi.

Bakan Ergün, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılacak atıksu arıtma tesisinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, içinden geçtiğimiz sürecin sanayici, iş adamı ve ticaret erbabı için zor bir süreç olduğunu ifade etti.

Dünyanın önemli bir sarsıntı geçirdiğini, ABD kaynaklı global mali krizin etkisini herkesin hissettiğini ve Türkiye'deki sanayici ve üreticilerin de hissettiğini belirten Ergün, son birkaç aydır Türkiye'nin artık kriz sürecinin içinden hızlı bir şekilde çıkmaya başladığını kaydetti.

Hükümetin aldığı tedbirlerin krizden çıkış sürecine katkılarının yakından görüldüğünü bildiren Ergün, şunları söyledi:

"Bugün açıklanan sanayi kapasite kullanım oranları bu çıkışın yeni bir işareti oldu. Yüzde 60'lara kadar düşen kapasite kullanım oranları son 4 ayda yüzde 73'e kadar çıkmış oldu. Önümüzdeki aylarda bu artış trendi devam edecek. Kriz öncesi dönemdeki kapasite kullanım oranlarına, üretim miktarına, ihracat rakamına ve istihdam miktarına Türkiye ulaşmış olacak. Ancak, sadece hükümetlerin aldığı tedbirlerle bu sürecin içinden çıkmak yetmiyor. Topyekun sivil toplum örgütleri, halk, medya ve kamunun ülkenin bütünlüğü içinde böyle bir çıkışa destek vermesi, moral motivasyon unsuru olması gerekiyor."

Bu süreçte sanayicilerin ürettiği ürünlerin iç pazarda daha fazla tüketilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Sanayicimiz ürettiğini yurt içi ve yurt dışına satmak istiyor. Yurt dışı pazarında belki ülkelerin ekonomisinin rahatlamasını beklemek gerekebilir. İhracat rakamlarımız artmaya başladı. Ama iç pazarımızda sanayicimizin ürettiklerinin tüketimine daha özel önem vermemiz lazım. Krizden çıkış sürecinde tüketicimiz, kendi ürünlerimizin tüketimine daha fazla önem vermelidir. Sanayicimizin güçlenmesi, kapasite kullanım oranlarının artması, üretimin, milli gelirin ve istihdamın daha da artmasına kendi iç pazarımızdan güçlü bir destek verilmesi zaruriyeti vardır. Bu nedenle 70 milyonu aşkın büyük bir pazar olduğumuzu unutmayalım."

Son yıllarda sanayi profilinde ciddi değişiklikler meydana geldiğini ifade eden Ergün, sanayicilerin yeni bilgi ve teknolojilerin peşinde koşarken bir yandan da çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluğu olan sanayici profilinin ön plana çıkmaya başladığını kaydetti.