"Altın arz ve ihracatında 2008, rekor yıl oldu"

Saraç, "Analistlere göre altın fiyatlarının bu yıl içinde 1000 doların üstüne çıkma ihtimali bulunuyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, 2008'in, hem hurda altın arzında, hem de Türkiye'nin külçe altın ihracatında rekorların gerçekleştiği bir yıl olduğunu bildirdi.

Saraç, yaptığı yazılı açıklamada, analistlere göre altın fiyatlarının bu yıl içinde 1000 doların üstüne çıkma ihtimali bulunduğunu ifade ederek, 26 Ocak 2008'de sterlin cinsinden altın fiyatlarının 661,55 pound/ons ile rekora ulaşırken, avro cinsinden altın fiyatlarının da rekora yaklaştığını kaydetti.

Altının, ABD Doları hariç çoğu para birimi cinsinden rekor seviyelerde olduğunu belirten Saraç, açıklamasında, şunlara yer verdi:

"Aynı durum TL cinsinden altın fiyatlarına da yansımış ve altının gram fiyatı rekor seviye olan 48 TL/gramın üstüne çıkmıştır. Bu durum meskük altınlara da da yansımış ve çeyrek altının fiyatı 82 TL/gramı, cumhuriyet altının fiyatı da 320 TL/gramı aşmıştır. Diğer tüm önemli emtialar düşüşteyken bile altının Mart 2008'de gördüğü 1,030.80 dolar/ons'luk rekor seviyesinden fazla uzakta olduğu söylenemez. Tüm dünyada yatırımcıların altına talebi fiyatları yükselten başlıca etkendir." 

"Yastık altından ekonomiye ciddi kaynak sağlandı"

Saraç, altın fiyatlarının TL cinsinden rekor seviyelere ulaşmasının Türkiye'nin külçe altın ihracatına da olumlu etkisi bulunduğunu, yüksek seyreden fiyatların bireysel yatırımcıların altınlarını satmalarına sebep olduğunu, yastık altından ekonomiye ciddi kaynak sağlandığını, yatırımcıların 2008 yılı içerisinde hem yüksek fiyatlardan yararlandığını, hem de likidite ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hurda altın arzı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Türkiye'de mevcut 40 binin üzerindeki kuyumcu vasıtasıyla Kapalıçarşı'ya ulaşan hurda altınların önce Türkiye'de kurulu rafinerilerde uluslararası standartlarda külçe altına dönüştüğünü ve standart külçe altınların daha sonra İAB üyelerince alım satıma konu edilerek ihraç edildiğini belirten Saraç, külçe altın ihracat rakamlarına ilişkin olarak, TÜİK'in dış ticaret istatistiklerinden fasıllara göre ihracat kalemlerinden olan 71 numaralı "inciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar" faslına ve İMMİB bünyesindeki Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği verilerine bakmak gerektiğini kaydetti.