"Bankalarımızın dış borçla ilgili sorunu yoktur"

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Türk bankacılık sektörünün yurt dışından borçlanmasıyla ilgili hiç bir sorun yoktur. Olmamıştır ve gelecek yıl da olmayacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aydın, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Bazı banka çalışanlarının müşterileri kısa vadeli mevduata yönlendirdiği şeklindeki açıklamalara ilişkin Aydın, şunları söyledi: 

"Tasarruf oranları düşük biz olanı söylüyoruz. Yoksa biz söylüyoruz diye tasarruf oranları düşmüyor. Müşterilerin hangi vadeyi tercih edecekleri sorunu bizim kısa vadeye yönlendirmemizle alakası yoktur. Bir kaç kişinin böyle davranışı olabilir. Faizlerin gelecekteki seyrine göre müşterileri o yöne yönlendiririz. Ama son 10 yılda gördük ki, tüketiciler faizlerin aşağı yönlü olacağını bildiği halde bizim mevduat müşterilerimiz ısrarla kısa vadeyi tercih etmişlerdir. Bunda geçmişte yaşadıkları enflasyonist dönemin, aşırı kırılganlıkların hala müşterilerin üzerindeki etkilerden kaynaklanmaktadır. Hep bir gün kurların acayip artacağı ve faizlerin yükseleceği hafızalarının bir tarafında kalmıştır. O yüzden kısa vadeyi seçmektedir" 

Bankalardan ve çağrı merkezlerinden kişisel verilerin sızdırılmasına yönelik iddialara ilişkin bir soru üzerine Aydın, "Kişisel bilgilerin sızdırılması" durumunu kendisinin de basından duyduğunu belirterek, "Şu an duyduğumuz, bildiğimiz somut bir bilgi yok. Müşteri sırrı bizler için çok önemli ve mahremdir. Kişisel bilgilerin muhafazası olmazsa olmazımızdır. Bankalarımızın teknoloji birimleri ve bizlerle çalışan diğer kuruluşlar, bunlar üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Kimin elinde bir belge varsa ilgililere göndermelidir. Biz de böyle bir bilgi ve bulguya rastlarsak ilgililere iletiriz. Bilgi güvenliğine sektör olarak çok önem veriyoruz" dedi.  

Dış borçla ilgili bir sorun yok

2014 yılında bankaların yurt dışından finansman bulmasında bir sorun yaşanır mı?" sorusuna Aydın, "2013 yılında aldığımız sendikasyon ve seküritizasyon kredilerinde daha önce aldığımız miktarın üzerine çıktık. Türk bankacılık sektörünün yurt dışından borçlanmasıyla ilgili hiç bir sorun yoktur. Olmamıştır ve gelecek yıl da olmayacaktır. Fiyat, vade bunlarda bir değişiklik olabilir ancak kaynak bulma konusunda çok şükür bir sıkıntımız yok. 2014 yılında da finansman taleplerimiz karşılanacaktır" şeklinde cevap verdi. 

"Tüketici yasasının konut kredilerine herhangi bir negatif yansıması yoktur" 

Tüketicinin gelirine göre kredi ve kredi kartı limiti belirlenmesi hakkındaki bir soruya  üzerine Aydın, yeni Tüketici Haklarını Koruma Yasası yapılırken ekonomi yönetimiyle sıkı ilişkiler içinde bulunulduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir