"Borsada kötü paraya yer bırakmayalım"

SPK Başkanı Akgiray, borsaya güven kaybı olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, en büyük sıkıntının, Borsa'ya güven kaybı olduğunu ifade ederek, "Hatta, 'borsada oynamak' tabiri meşhur olmuş" dedi.

Akgiray, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) 9. Olağan Genel Kurul toplantısındaki konuşma yaptı. Türkiye'de sermaye piyasası olacak ise bu sektörünün yüzünün gülüyor olması gerektiğini dile getiren Akgiray, "Hele hele pazarı büyüteceksek gülmekten öte koşuyor olmamız lazım. Bunun için gereken her şeyi yapmaya çalışacağız. Bizim işimiz bu" dedi.

Hisse senedi piyasası ve onun türevlerinin, ilk 5-10 yıldaki büyümeyi ve heyecanı kaybetmiş gibi göründüğünü dile getiren Akgiray, şunları söyledi:

"O heyecan gitmiş gibi. Ama sanki bundan sonra dünya biraz dibe doğru vurduktan sonra o rüzgar esecek gibi görünüyor, esmeye de mecbur. Dolayısıyla biz sermaye tabanımızı kuvvetlendirmek, büyütmek, çeşitlendirmek için her şeyi yapmak zorundayız. Sanki gün, o gün gibi. Sektörün karlılığını artırmak, rekabete açık hale getirmek, vergi yanlışlıklarını düzeltmek, maliyetleri azaltmak... Bunların hepsini yapmak mümkün. Elimizden geleni yapacağız.

Asıl problem; yatırımcının piyasaya gelmemesi. Bunu yapmak da düzenlemeyle, kuralla, konferansla olmaz, hepimizin işi. Dolayısıyla pazarı büyütmek için her şeyi yapacağız. Ciddi bir şansımız var, kaçırmayalım derim."

Vedat Akgiray, aracı kuruluş temsilcilerinden bir ricasının olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada kısa vadedeki en büyük sıkıntı, Borsa'ya güven kaybı var gibi. Hatta 'borsada oynamak' tabiri meşhur olmuş. Ben şahsen SPK'da 'üstat' kelimesini yasakladım. Siz de 'borsada oynamak' cümlesini sözlükten çıkarma yolunda adım atarsanız çok memnun olurum. Borsa'da kötü paraya yer bırakmayalım. Bizim gözümüz kulağımız siz olun, bize yol gösterin. SPK'ya destek olun. SPK'dan korkmayın. SPK kimseyi korkutmayacak, söz veriyorum size."

Pazarın büyümesi gerektiğini ifade eden Akgiray, "Üstat'lar ile 'borsada oynayanları' işin dışında bırakmak lazım" şeklinde konuştu.

Şirketleri finansman kaynağı olarak sırf bankalara bırakmamak gerektiğinin altını çizen Akgiray, "Çünkü üretilen 1 lira sermaye, 10 lira krediden daha verimli olur" dedi.