"Cinsiyet eşitliği istihdamdan geçer"

Efendioğlu, kadınların güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmenin en sağlam yolunun, istihdamdan ve çalışma yaşamında eşitliği sağlamaktan geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bahçeşehir Üniversitesi'nde Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), İŞKUR işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) kanalıyla İsveç finansmanı ile yürütülen "Kadınlar için daha çok ve daha iyi işler: Türkiye'de insana yakışır iş için kadınların güçlendirilmesi" projesinin "İstanbul Yerel Açılış Konferansı" düzenlendi. 

Toplantının açılışında konuşan ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz , Ankara, İstanbul, Konya ve Bursa'da yürütülecek projeyi anlattı. 

Efendioğlu, kadınların güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmenin en sağlam yolunun, istihdamdan ve çalışma yaşamında eşitliği sağlamaktan geçtiğini vurgulayarak, "Bu eşitlik, ancak kadın ve erkeğin beraberce çalışmasıyla gerçekleşebilir. Dolayısıyla, projemizin sloganı; Evde ve işte, eşitiz ve beraberiz" diye konuştu.  

Türkiye'de kadın istihdamının ve iş gücüne katılımının düşüklüğünün ciddi bir problem olduğunu da aktaran Efendioğlu, bunun hem uluslararası kıyaslamalarda hem de sosyal ve ekonomik anlamda ciddi bir problem olduğunu dile getirdi.  

Efendioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Yerel seviyede, mesleki eğitimlerle beraber birçok faaliyet gerçekleştireceğiz. 4 ilde, İŞKUR'la birlikte gerçekleştireceğimiz, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı iş gücü piyasası analizlerimiz olacak. Bu analizler sonucu, kadınların eğitim düzeyleri ve beceri düzeyleri ile uyumlu ve ayrıca iş piyasasının ihtiyaçları ile uyumlu meslek edindirme kursları açılacak. İŞKUR zaten bunu yapmaya başladı. Gençlik istihdamı projesindeki deneyimimiz, yerelde yapılan arz ve talep yönlü iş gücü piyasası analizleriyle, çok daha hedef odaklı ve ihtiyaca yönelik mesleki eğitimler açabileceğimizi gösterdi bize. Böylece işe yerleştirme oranları çok yükseldi. Şimdi bunu, kadın odaklı ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı yapmak istiyoruz." 

İŞKUR Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Muammer Coşkun da kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

İŞKUR'un hedeflerinden de söz eden Coşkun, kadın iş gücüne katılım oranının şu anda yüzde 30,8 olduğunu, bu oranı 2023'te yüzde 35'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.  

Coşkun, 2009'da mesleki eğitim projelerinden faydalanan kadınların yüzde 39 oranında olduğuna dikkati çekerek, 2013'te ise bu oranın yüzde 50'ye ulaştığının altını çizdi.  

Konferansta konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni ise kadının eğitim seviyesi ve iş hayatındaki varlığına ilişkin Türkiye ve dünyadan istatistiki bilgiler verdi. 

Eğitimin kadınlar için önemine de işaret eden Çepni, yapılan araştırmalara göre, eğitimin, gelir seviyesi, daha iyi birey olma ve kamu sağlığı, düşük doğurganlık oranı, demokratikleşme, siyasi istikrar, çevre bilincinin artması, yoksulluğun ve eşitsizliğin azalması, mülkiyet ve toplumsal suçlarda azalma gibi çeşitli konularda faydaları olduğunu kaydetti.  

Açılışın ardından, gazeteci Şirin Payzın'ın moderatörlüğünü yaptığı "Türkiye'de Kadın İstihdamı: Güçlükler ve Fırsatlar" konulu panel gerçekleştirildi.