"Daralmadan göreceli olarak az etkilendik"

Tofaş CEO'su Pandır, ekonomik krizin otomotiv sektörüne ve şirketlerine etkilerini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, küresel finansal krizle ilgili; "Çok fazla sayıda ihracat yapan bir şirket olarak, bu daralmadan göreceli olarak az etkilendik" dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İnsan Kaynakları Topluluğunca düzenlenen "4. Ulusal İnsan Kaynakları Kongresi"ne katılan Pandır, şu anda dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin otomotiv sektörüne yansımalarının ülkeden ülkeye değiştiğini belirtti.

Pandır, krizden en çok ABD'nin etkilendiğini, Avrupa'daki bazı güney ülkelerinde de krizin etkisinin büyük olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Avrupa'da kuzey ülkeleri ise az etkilendi. Doğu Avrupa ve Rusya hiç etkilenmedi. Hatta Rusya'da büyük bir gelişme oldu. Biz de çok fazla sayıda ihracat yapan bir şirket olarak bu daralmadan göreceli olarak az etkilendik. 'Etkilenmedik' diyemem tabii ki. Ama Türkiye'de daha önceki yıllarda yaşanan büyük kırılmalara göre şu andaki durum iyi. Bize bu seneki etkisi çok büyük değil gibi gözüküyor. Ama dünyada 2009, şu anda tam belli değil. Burada önemli olan olayları günlük takip etmek. 2009'un da nasıl geçeceğini tahmin edip ona göre bir yol haritası çizmek için daima takipteyiz."

Türkiye'de üretimin yıllar içinde bir dalgalanma yaşadığını, bu dalgalanmanın ülkenin ekonomik tarihiyle birlikte seyir izlediğini anlatan Pandır, yaşanan ihtilaller ve krizlerle birlikte ekonominin geriye gittiğini, Tofaş'ın üretiminin de "bir artıp, bir eksildiğini" hatırlattı.

"Bu yıl 3 milyar euroya yakın ciro bekliyoruz"

Pandır, son 5-6 yıla bakıldığında üretimde sürekli olarak bir artış yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Üretimimizde, dünyadaki daralmaya paralel olarak 2008 yılında yüzde 15-20 kadar bir azalma olacak. Yine de 1993 yılındaki üretim rekorunu çok büyük bir farkla kırmış olacağız. Artık, Türkiye ne kadar krizde olursa olsun otomotiv sektörü bir atılım yaptı. Bunun geriye gitmesi de artık mümkün değil. Bu dalganın boyu artık yükseklerde olacak. Ciromuz, yaptığımız üretime paralel olarak geçen sene 2 milyar euro civarındaydı. Bu yıl 3 milyar euroya yakın bir ciro bekleniyor. Bu da üretime paralel bir gidiş zaten. Bu büyük artışı, yatırım yaparak gerçekleştiriyoruz."

Tofaş'ın şu anda Türkiye'nin en büyük otomotiv fabrikası olduğunu söyleyen Pandır, dünya ölçeğinde de büyüklük ve entegrasyon açısından sayılı şirketlerinden biri haline geldiklerini vurguladı.

Pandır, Fiat'ın Brezilya'dan sonraki ikinci büyük fabrikası olduklarına işaret ederek, Türkiye'de 7 bin 493'ü mavi yakalı olmak üzere, toplam 8 bin 747 kişiye istihdam sağladıklarını, yan sanayiyle birlikte bu sayının katlandığını kaydetti.