"Deprem vergisi sektörün depremi oldu"

MOBİSAD Başkanı Dursun, Türkiye'de vergilerin, mobil telefon sahibi olma maliyetinin yüzde 44'üne eşit olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, 1999 yılında özel koşullar nedeniyle getirilen ve 2002'ye kadar uygulanması gereken iletişim vergisinin halen yürürlükte olduğunu belirterek, "Deprem vergisi sektörün depremi oldu" dedi.

Telekomünikasyon sektörü temsilcilerinin, sektör üzerindeki vergi yükünün azaltılmasına ilişkin olarak başlattıkları "İletişim Özgürlüktür" kampanyası ve Waverman'ın konuya ilişkin raporunun ele alındığı bir sohbet toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan London School of Economics Öğretim Üyesi Prof. Leonard Waverman, Türkiye'de vergilerin, mobil telefon sahibi olma maliyetinin yüzde 44'üne eşit olduğunu ve başka hiçbir ülkede bu kadar yüksek vergi oranları bulunmadığını söyledi.

Waverman, çevreye ya da ekonomiye dolaylı zarar getiren ürün ve hizmetlerin daha fazla vergilendirilebileceğini, ancak mobil iletişimde böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Mobil operatörlerden Hazine'ye aktarılan Özel İletişim Vergisi ve Hazine payı gelirinin yaklaşık 3,7 milyar dolar olduğunu tahmin ettiklerini, bu gelirlerin ekonomi üzerindeki maliyetinin ya da yarattıkları "fazla yükün" 2,2 milyar dolar olduğunu aktaran Waverman, "Eğer Hazine aynı geliri KDV üzerinden elde etseydi, bu fazla yükte 1,1 milyar dolarlık bir azalma gerçekleşirdi. Bu da her vatandaşın cebine fazladan 16 dolar eklenmesi anlamına gelir" dedi.

Waverman, telekomünikasyon üzerindeki özel vergilerin son derece verimsiz olduğuna işaret ederek, "İletişim herhangi bir başka emtia gibi değildir. Büyümenin lokomotifi ve bilgi toplumu oluşturmanın önemli bir unsurudur. Bu nedenle, iletişimi vergilendirmek, büyümeyi vergilendirmek anlamına gelir" diye konuştu.

Vergi oranlarındaki yüksekliğin kullanım alışkanlıklarına da etki ettiğini vurgulayan Waverman, kullanım oranlarının, diğer ülkelerin gerisinde kaldığını kaydetti.

Mobil iletişim üzerindeki yüksek vergilerin ekonomi üzerinde tüketicilerin kararlarını etkileyen, bozucu bir etki yarattığını, Maliye Bakanlığının görevinin en az bozucu etki yaratan şekilde vergi toplamak olduğunu söyleyen Waverman, yüksek vergi uygulamasının devam etmesinin, bilgi toplumu olma hedefine zarar vereceğini kaydetti.