"Enerji ithalatı 47 milyar dolar civarında olacak"

EİEİ Proje Müdürü Öz, Türkiye'nin enerjiyi OECD ülkeleri ortalamasına göre 2 kat verimsiz tükettiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİEİ) Proje Müdürü Sebahattin Öz, 2008 yılı enerji talebinin karşılanabilmesi için net enerji ithalatının 46-47 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Öz, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada gelecek 15 yılda enerji talebinin yüzde 50 artacak olmasının, alternatif enerji kaynaklarının henüz ekonomik olmamasının, artan talep nedeniyle enerji fiyatlarının hızlı bir tırmanışa geçmesinin ve küresel ısınma nedeniyle ekolojik dengenin alarm vermesinin, tüm dünya ülkelerini olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda, 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısının tükenmiş olacağının tahmin edildiğini, Türkiye'nin enerjiyi OECD ülkeleri ortalamasına göre 2 kat, Japonya'ya göre 4 kat daha verimsiz tüketerek bu kötü senaryoya olumsuz katkıda bulunduğunu savunan Öz, Türkiye'nin 2020 yılındaki birincil enerji talebini en az yüzde 15 azaltabilecek potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyelin 2005 yılı fiyatlarıyla yılda yaklaşık 16,5 milyar YTL tasarruf anlamına geldiğini vurguladı.

Öz, 2020 yılı enerji tüketim projeksiyonlarına göre, Türkiye'de enerji maliyetleri ve tasarruf potansiyeli incelendiğinde, talebi karşılayacak elektrik üretim tesisleri için yatırım maliyetinin 72,5 milyar YTL, iletim ve dağıtım şebekelerinde gerçekleşmesi gereken yatırım maliyetinin ise 11 milyar YTL olduğunu bildirdi. Öz, enerji verimliliği ile sağlanabilecek tasarrufa dikkat çekerek, binalarda yüzde 20 ve ulaşımda yüzde 15 tasarruf sağlanırsa, yılda 6 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz ithalatının gerçekleştirilmesine gerek kalmayacağının altını çizdi.

"Enerjiyi verimli kullanmak mümkün"

"Binalarda tüketilen enerji, toplam enerjinin dörtte birini oluşturuyor ve alınabilecek basit önlemlerle enerjiyi verimli kullanmak mümkün. Ülkemizde birim milli gelir başına tüketilen enerjinin 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltılması sayesinde, aynı miktarda enerji ile daha fazla üretimin önü açılacak, enerji yatırım ihtiyaçları ve ithalat bağımlılığı azalacak. Ayrıca küresel ısınma ile mücadeleye katkı sağlanarak gelecek kuşaklara daha yaşanabilir temiz bir çevre bırakılmasına olanak tanınacak."