"Hakkari’ye fiber kazdınız da dur diyen mi oldu!"

Fiber altyapısını paylaşmak istemediği gerekçesiyle diğer operatörler tarafından eleştirilen Türk Telekom’dan yanıt geldi. Aslan, işbirliğine açık olduklarını belirtirken, "Yeterince fiber yok, diyenlere, siz ne kadar yaptınız diye sorulması gerek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TALİP AKTAŞ / DERYA COŞKUN

BARSELONA - Türk Telekom Grubu CEO'su ve Genel Müdürü Rami Aslan, Türkiye'nin mevcut mobil iletişim altyapısının Avrupa ve G20 ülkeleri de dahil birçok ülkenin önünde bulunduğunu, 4.5G ile ortaya çıkacak ilave ihtiyacın karşılanmasında da tüm operatörlerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Aslan, büyük kentlerde fiber hat döşenmesinde kendilerinin de zorluklar yaşadığını ifade ederek, "İzin zorluğundan ya da şebeke döşenmesindeki zorluklardan şikayet eden operatörler Ağrı'ya, Van'a bu yatırımı götürsünler, o kentlerin valileri, kendilerini kırmızı halı ile karşılar" dedi. 

Türkiye'deki mobil operatörlerin Türk Telekom'un mevcut fiber hatlarından yararlanmalarını engelleyen bir durum olmadığı gibi, mevzuatın buna izin de vermediğine işaret eden Aslan, 4.5G ile oluşacak kapasite konusunda arz ve talep dikkate alınmadan değerlendirme yapıldığını savunarak şu görüşleri dile getirdi: "Türkiye'de 2015 sonu itibarıyla hanelerin yüzde 98'inin geniş bant erişimi var. Erişimin talebe dönüşme oranı ise düşük. Geniş bantta penetrasyon oranı yüzde 43. Aslında diğer ülke örneklerine bakıldığında da anormal bir durum söz konusu değil. Ama elbette ki talebin artışını engelleyen farklı gerekçeler var." 

"Valiler kırmızı halıyla karşılarlar" 

Rami Aslan, fiber talebinin bugünden yarına çok büyük bir hızla artacağını beklemenin de doğru olmadığını ifade ederek, "Artış bir sürece yayılacak. Dolayısıyla fiber meselesi konuşulduğu zaman doğru rakamları dikkate almamız gerek. Neticede, Türkiye'nin fiber altyapısının yüzde 85'ini gerçekleştiren Türk Telekom olarak iyi düzeydeki mevcut altyapıyı mükemmel hale getirmek istiyoruz. Tabii bu durumda, 'yeterince fiber yok' diyenlere 'siz ne kadar yaptınız' diye sorulması gerek" dedi. 

Aslan, bu konudaki eleştirilere yanıtını şu sözlerle sürdürdü: "Fiber altyapıya izin verilmedi diyorlar. Hiç yatırım yapmamış operatöre, 'diğer operatör Türk Telekom 14 şehirde 34 bin kilometre fiber ağını nasıl kurdu' diye sormak gerekir. Diyorlar ki, 'biz yatırım yapmak istiyoruz izinlerle ilgili sorunlar var'... Özellikle büyük kentlerde benzer sorunları biz de yaşıyoruz, ama Hakkari'de, Ağrı'da, Van'da, Erzincan'da bu yatırımı yapsınlar; valiler kendilerini kırmızı halıyla karşılardı. Türk Telekom'un Türkiye'nin geleceğine yönelik yaptığı yatırımların takdir edilmesi gerek. Ayrıca biz yeter demiyoruz, devam ediyoruz. Umuyoruz ki, yatırımlar konusunda rakiplerimiz de bizim yolumuzdan gitsin." 

Türk Telekom CEO'su Aslan, sektörün lideri konumunda olduklarını, dolayısıyla lider gibi davranmaya devam edeceklerini ve adil rekabette üzerlerine düşenin fazlasını yapacaklarını söyledi. Aslan, "Fiberimiz şu an herkese açık ve bizim altyapımızı kullanmak için 'hayır' deme yetkimiz de yok. Peki mobil altyapısının paylaşılması konusunu, neden biz yatırım yaptığımız dönemde konuşmadık da bugün konuşuyoruz? Dolayısıyla satır aralarını iyi okumak lazım. 

'Sabitte rekabet yok' eleştirisine yanıt 

Rami Aslan, "sabit pazarda rekabetçi bir piyasa bulunmadığı" eleştirilerine karşılık olarak da, Vodafone Global'in yakın geçmişindeki kararlarını örnek göstererek yanıtladı. Aslan, şu bilgileri aktardı: "Vodafone Grubu 'sabit artık öldü' sloganıyla ortaya çıkmış ve sabit hat hizmeti veren birimini satmıştı. 

Diğer yanda British Telecom da kazançlı bulmadığı için mobil operatörünü satmıştı. Her iki grup da bir süre sonra hata yaptıklarının farkına vardı. British Telecom, geçen yıl yeniden mobilde bir marka satın aldı. Vodafone da bu hatası nedeniyle kendi ülkesi İngiltere'de üçüncü sıraya geriledi. Bugün gelinen noktada görülüyor ki, Vodafone Global yaptığı hatadan geri dönmek için çıkış yolu arıyor; ya Liberty Global Vodafone'u alacak ya da birleşecekler."

"213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz"

Rami Aslan, sundukları bu yeni gelişmiş mobil internet teknolojisinin entegrasyon stratejisinin sonuçlarından biri olduğunu belirterek, "Mobil, internet, telefon ve TV servislerini 'Türk Telekom' tek markası altında birleştirdik ve bu sayede bütünleşik hizmetin hız üzerindeki etkisini müşterilerimizin deneyimine sunmaya hazırız" dedi. Aslan şöyle devam etti: "Türk Telekom olarak genişbant iletişim teknolojilerinde Türkiye'nin lider şirketiyiz. Türkiye'deki hanelerin yüzde 98'ine genişbant hizmeti sağlıyoruz ve Türkiye'nin 81 iline yayılmış 213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz. Fiber altyapımız, Türkiye'deki hanelerin yüzde 62'sine ulaşıyor. Bu gücümüzü Türk Telekom tek markasıyla mobile de taşıdık ve fiberin gücünü mobil cihazlara ulaştırmak için kolları sıvadık." Türk Telekom ile yaptıkları işbirliğinin her iki şirket için de son derece verimli sonuçlar doğuracağını belirten Korea Telecom CEO'su Chang-Gyu Hwang de Türk Telekom ile karşılıklı faydaya yönelik uzun dönemli bir işbirliği hedefl ediklerini ifade etti. Chang-Gyu Hwang, şunları söyledi:

"Hem Korea Telecom hem de Türk Telekom kendi ülkelerinde 100 yılı aşkın süredir lider telekom operatörü. Bu tarihi anlaşma ile bu liderliğin en az 100 yıl daha süreceğine ve tüketicilerimize en iyi servisi sunmaya devam edeceğimize olan inancımızı pekiştirmekten mutluluk duyuyorum."

Türkiye'yi 5G hızına hazırlayacak

Türk Telekom, Mobil Dünya Kongresi'nde Korea Telecom ile gerçekleştirdiği işbirliği ile 5G hızını mobil cihazlarda müşterilerine sunacak. Türk Telekom ve Korea Telecom ile yapılan anlaşmanın kapsamı mobil cihazlarda hızı artırmanın yanı sıra akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri ve 5G'nin yaygınlaşması gibi konularda da bilgi birikimi paylaşımına olanak sağlayacak. Konuyla ilgili gerçekleştirilen imza töreninin ardından gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, 4.5G'de en iyi hizmeti sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece fiber altyapıya odaklanmayıp, aynı zamanda bu teknolojiyi tüketicilere ulaştıracak üst yapı için de yatırımlarımız sürüyor. Türkiye'nin dijital devrimini gerçekleştirme hedefimize paralel olarak, Türkiye'yi 5G deneyiminin bir adım öncesi olarak tanımlanan 4.5G ile tanıştırmaya hazırız" dedi. Aslan, Türk Telekom ve Korea Telecom arasında yapılan anlaşmanın Türkiye'yi mobil iletişimde 'dünya süper ligine' taşıyacağını belirtti.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir