"Hepimiz aynı gemideyiz, güven kaybetmemeliyiz"

Yalçındağ, alışveriş merkezlerinde tüketimin artırılması için İBB'nin İTO ile başlattığı girişimin son derece yerinde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL  - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, alışveriş merkezlerinde tüketimin artırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İTO ile başlattığı girişimin son derece yerinde olduğunu belirterek, aynı gemide olunduğunu, her şeye rağmen toplumda güvenin kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Görüşme sonrası basın mensuplarına bir açıklama yapan Topbaş, ziyarette ekonomik krizin yanı sıra İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti üzerine konuştuklarını söyledi.

Topbaş, marka şehri olan İstanbul'un Türkiye'yi taşıyan, dünyaya karşı sorumlulukları bulunan bir kent olduğunu, burada yapılacak her türlü aktivite ve atılacak doğru adımların, Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli olduğunu kaydetti.

OECD Metropolitan Alan Çalışması Raporu'nun çıktığını, bu raporun hazırlanmasına TÜSİAD'ın da destek verdiğini belirten Topbaş, İngilizce olarak yayımlanan raporun Türkçe olmaması nedeniyle dikkatten kaçtığını söyledi.

Topbaş, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TÜSİAD, OECD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortak katılımıyla raporun dikkate değer hale getirilmesi ve gündemde tutulması gerektiğini belirterek, Paris'teki bir sergide de raporu herkesin ilgisine sunacaklarını kaydetti.

İstanbul'un dünyadaki yeri

Yalçındağ da Topbaş'a iadeiziyarette bulunmak istediklerini, bu kapsamda da birkaç konuyu görüştüklerini söyledi.

DPT, İBB ve OECD tarafından hazırlanan Metropolitan Alan Çalışması Raporu'nu bir günlük bir seminerle kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirten Yalçındağ, İngilizce yayımlanan raporun dünyada kabul gördüğünü, Türkçesini de hazırladıklarını kaydetti.

Yalçındağ, İstanbul'un gelecek vaad eden, sanayisi, ekonomisi ve sosyal gelişiminin yanı sıra dünyada ağırlığı olan bir şehir olduğunu belirterek, ''İstanbul'u finans merkezi haline getirmek, ulusal ölçekte uzun süreden beri tartıştığımız ve yapmamız gerekenleri de hazırladığımız bir konsept. Bu konuda kanuni düzenlemeler yapılmalı'' dedi.

Paris'te 2009 yılında ''Türk mevsimi'' olacağını, bu kapsamda bu hafta sonu Paris Belediye Başkanı'nın da İstanbul'a gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bu konuyu konuşacağını belirten Yalçındağ, bu kapsamda önümüzdeki yıl ''İki şehrin hikayesi'' gibi bir sergi yapabileceklerini kaydetti.

Yalçıntaş, Dünya Su Forumu'nun da 2009'da İstanbul'da yapılacağını, TÜSİAD'ın bu süreçte aktif olarak yer aldığını ve iki su raporu çıkardığını söyledi.

Görüşmede ele alınan bir diğer konunun da ekonomik kriz olduğunu dile getiren Yalçıntaş, ''Alışveriş merkezlerinde tüketimin artırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İTO ile geçen hafta başlattığı girişim son derece yerinde. Hepimiz aynı gemideyiz. Her şeye rağmen güveni kaybetmemeliyiz. İhracat pazarı daraldığına göre iç tüketim de bu dönemde önemli. Biliyoruz ki özellikle perakende sektörü çok elverişli şartlar sunuyor tüketiciye. Dolayısıyla bunları değerlendirmek, ekonomiyi canlandırmak için çok doğru bir hareketti'' diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, İstanbul'un finans merkezi olması için hazırlanan ve içinde eylem planına yer verilen rapora katılım olmaması, insanların içinde yer almaması halinde mesafe almanın kolay olmayacağını ifade etti.

Topbaş, katılımı artırmak için Paris'te raporun sunumunun yapılacağını kaydetti.