"KOBİ'lerin sıkıntısına bir halka daha ekleniyor"

KOBİDER Genel Başkanı Özgenç, yeni nesil yazar kasa geçişinde yasal zorunluluğun başlamasına günler kala esnaf ve KOBİ'lerin sıkıntısına bir halka daha ekleneceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Maliye Bakanlığının tebliği ile yeni nesil akıllı yazar kasa kullanma zorunluluğu 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni nesil yazar kasa geçişinde yasal zorunluluğun başlamasına günler kala esnaf ve KOBİ'lerin sıkıntısına bir halka daha ekleniyor" dedi.

01 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek  yeni nesil akıllı yazar kasa kullanma zorunluluğu hakkında bir açıklama yapan Özgenç, şu ana kadar yetkililerden herhangi bir uzatma durumunun olduğunu duymadıklarını belirterek, ekonomideki belirsizlikler ile bazı illerde terör olayları nedeniyle kepenk kapatan ve iş yapamayan esnafın yeni bir masraf yapacak halinin olmadığını vurguladı.

Mevcut tebliğ ile Türkiye genelinde küçük-büyük, köy, ilçe ve şehir ayırt etmeksizin tüm esnafların bin 500 ve 2 bin TL gibi bir ödeme ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Özgenç, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2,5 milyon tahmin edilen yazar kasa kullanıcısı için bu duruma geçişte ciddi sıkıntılar olacağı ortadadır. Zaten esnaf  kredi kartına takla attırıp  günü kurtarma derdinde bir de fahiş rakamlar da satılan yazarkasa POS masrafına katlanacak gücü yok. Öncelikle zaman darlığından ve şu an talep dengesi yüzünden bu fiyatların ucuzlamayacağı görünüyor. Halbuki piyasaya daha fazla satıcı girdiğinde fiyatlar ciddi bir şekilde düşebilir. Esnafın iş yerlerinde kullandığı eski yazarkasalar belli bir ücret karşılığında alınıp yenisi ile değiştirilebilir. Ayrıca yazarkasa POS satıcıların az olması nedeniyle fiyatları çok fahiş rakamlarda, bu piyasadaki aktörlerin çoğalması halinde fiyatlarda düşüş olacaktır. Esnaf ve KOBİ'ler, sayısı bir elin parmaklarından az olan yazar kasa POS firmalarına/satıcılarına pazar edilmemeli."

Bu konularda ilginizi çekebilir