"Mevduata sınırsız güvence verilmeli"

Serdengeçti, Türkiye'nin temel sorununun dış kaynak temini olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

EREĞLİ - Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası'nca Erdemir Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Uluslararası Kriz ve Türkiye" konulu konferansa katılan Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, mevduat güvencesindeki düzenlemede geç kalındığını, geçici bir süre mevduata sınırsız güvence verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de tasarrufların Doğu Asya ülkelerine oranla yıllardır düşük olduğunu ifade eden Serdengeçti, Türkiye'nin temel sorununun dış kaynak temini olduğunu belirtti. Serdengeçti, şöyle devam etti:

"Ülkede yatırımı yüksek yapmak istiyorsunuz, ama tasarruf düşük. Bu durumda cari açık yükselir. Gerekli sermayeyi de yabancılardan ithal ediyorsunuz demektir. Türkiye'nin büyümesi, tüketim ve yatırımla mümkündür. Kendi yağımızla kavrulmamız gerektiği söyleniyor. Ancak yabancı sermaye girişi olmasaydı, büyüme hızımız ancak yüzde 2-3 olabilirdi. Ortalama yüzde 7 büyümeyle 5 yılda işsizliği çözemeyen bir ülkede, yüzde 2-3'le nasıl çözülür bilemiyorum."

Yurt dışında yaşayan vatandaşların parasının Türkiye'ye getirilmesi konusundaki çalışmaları da değerlendiren Serdengeçti, "Şunu sormak gerekir. Bu para neden bu zamana kadar dışarıdaydı, neden geri gelsin? Yıllarca istikrarı sağlamadık, şimdi ise istikrarımız belli değil. Yıllarca kuralları bir gecede değiştirdik ve sermayeyi ürküttük. Bu yüzden bu para dışarıdaysa şimdi nasıl gelecek bilemiyorum." diye konuştu.

Tedbir alınmadı

19 ülkenin mevduat sigortasına güvenceyi arttırdığını, ya da sınırsız hale getirdiğini hatırlatan Serdengeçti, "Siz hiçbir şey yapmazsanız para niye gelsin? Siz başka şeye bakın, sizden para çıkmasın" dedi.

Türkiye'de, önceden tedbir alınması geleneğinin bulunmadığını ifade eden Serdengeçti, küresel mali krize ilişkin tedbirlerde geç kalınmaması, tedbirlerin iyi duyurulması gerektiğini söyledi.

Serdengeçti şunları kaydetti:

"Krizin Türkiye'ye vereceği hasar, finans kesimiyle mali kesim dışı arasındaki kredilerin seyrine bağlı gelişecektir. Faizlerin düşürülmesinin bu ortamda faydalı olacağından emin değilim. Bankaların mutlaka yakından takip edilmesi gerekiyor. Mevduat güvencesinde geç kalındı. Geçici bir süre mevduata sınırsız güvence verilmeli. Bu hafta sonu yapılacak G-20 platformu, ülkemizin de lehine olacak aktif şekilde kullanılmalı, IMF ile bir an önce anlaşma yapılmalı."