"Mogan Gölü'nde balık ölümlerinin nedeni ani sıcaklık değişimi"

Çevre ve Orman Bakanlığı bakanlığı, Mogan Gölü'ndeki balık ölümlerinin ani sıcaklık değişimi ve yağışların yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığından, Mogan Gölü'ndeki balık ölümlerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İlkbahar ve sonbahar aylarında ani sıcaklık değişimine bağlı gölde yaşanan tabakalaşmanın ortadan kalkması, yağışların yetersizliği, göl su seviyesinin bu mevsimlerde düşük seyretmesi, yüzeyde oksijensiz bir ortam oluşarak, bunun balık ölümlerini beraberinde getirdiği değerlendirilmektedir" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Mogan Gölü'nde son günlerde kitlesel balık ölümleri meydana geldiği hatırlatıldı.

Bakanlığın Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca, Mogan Gölü'nün kuzeyinde yoğun olmak üzere gölün diğer kıyılarında da kitlesel balık ölümleri gözlemlendiği bildirilen açıklamada, daha önceki yıllarda, ilkbahar ve sonbaharda görülen balık ölümlerinin bu yıl da gözlendiği belirtildi.

Sonbaharda görülen balık ölümlerinin genelde Eylül-Ekim aylarında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu dönemde göle ilave bir su girişi olmaması, yağışların yetersiz olması ve hava sıcaklığının gündüz mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin göl su seviyesinde azalmaya sebep olduğu vurulandı.

Son bir hafta içerisinde sıcaklığın gündüz 23, gece ise 10 derece olduğuna işaret edilen açıklamada, bölgede son haftalarda herhangi bir tektonik hareket gözlenmediği de vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bununla birlikte daha önceki yıllarda da tespit edildiği üzere, ilkbahar ve sonbahar aylarında ani sıcaklık değişimine bağlı gölde yaşanan tabakalaşmanın ortadan kalkması, alt ve üst katmanların yer değiştirmesi, yağışların yetersizliği, göl su seviyesinin bu mevsimlerde düşük seyretmesi, gölün ötröfik olması sebebiyle dipte biriken havasız balçık tabakasının yüzeye çıkmasından dolayı yüzeyde oksijensiz bir ortam oluşarak, bunun balık ölümlerini beraberinde getirdiği değerlendirilmektedir. Ayrıca yağışların yetersiz seyretmesi durumunda göle ilave su takviyesi gerekebileceği düşünülmektedir.

Meydana gelen kitlesel balık ölümleri ile alakalı su ve balık numuneleri Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü uzmanlarınca alınmış olup, laboratuvar analizleri devam etmektedir. Bakanlığımız Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca ölü balıkların toplanması ve bertarafına ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, söz konusu alanda halkın ölü balıkları toplamaması için sözlü ve yazılı gerekli uyarılar yapılmıştır."