"Önümüzdeki hafta şans oyunları ihalesini başlatacağız"

Kilci, İdarenin portföyünde halen ihaleleri tamamlanmış 4,2 milyar dolarlık özelleştirme işlemi bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, birkaç gün gecikmeyle de olsa önümüzdeki hafta içerisinde şans oyunlarının lisansının verilmesi ihalesini başlatmayı planladıklarını bildirdi.

Kilci, Unicredit Grubu tarafından düzenlenen "3. Uluslararası Proje Finansmanı Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, özelleştirmedeki son duruma ilişkin bilgi verirken, 2003-2008 yıllarındaki toplam özelleştirme geliri toplamının 32,5 milyar doları aştığını, bunun 28,3 milyar dolarlık kısmının devir işlemlerinin tamamlandığını anlattı.

İdarenin portföyünde halen ihaleleri tamamlanmış ancak, devir işlemleri tamamlanmamış olan 4,2 milyar dolarlık özelleştirme işlemi bulunduğunu kaydeden Kilci, bunların içinde İzmir Limanı, Başkent ve Sakarya Elektrik Dağıtım şirketleri, Samsun, Bandırma ve Derince Limanları, Meram ve Aras Elektrik Dağıtım şirketlerinin yer aldığını söyledi.

Kilci, "Bu özelleştirme işlemlerinin önemli bir kısmını, 2008 yılının sonundan önce tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

2008 yılında şu ana kadar yaklaşık 6,5 milyar dolarlık bir özelleştirme gerçekleştirdiklerini belirten Kilci, "2008 yılı için öngördüğümüz özelleştirme hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Toplam 6,4 milyar dolarlık bir nakit tahsilatı gerçekleşti" diye konuştu.

Kilci, bu yıl için öngörüleni büyük ölçüde aşmış olmayı hedeflediklerini de ifade ederek, bu yıl özelleştirme anlamında gelişmeler olduğunu dile getirerek, mayıs ayında Türk Telekom'un halka arzının gerçekleştiğini, Petkim özelleştirmesi ve Tekel'in ihale ve devir işlemlerini tamamladıklarını, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sürecini başlattıklarını hatırlattı.

Bu yıl içerisinde ilk 4 elektrik dağıtım şirketi ihalesinin tamamlandığını belirten Kilci, "İlk iki elektrik dağıtım ihalesinin devir işlemlerini tamamlayarak, bu özelleştirmeleri 2008 yılı hanesine kaydetmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Metin Kilci, liman özelleştirmeleri kapsamında Samsun ve Bandırma Limanlarının ihalelerinin tamamlandığını, İzmir Limanının devir işleminin, 2008 sonundan önce sonuçlanabileceğini umduğunu söyledi. Kilci, "Dolayısıyla bu çerçevede 2008 yılı özelleştirme açısından bir tür başarı yılı olmuş denilebilir" şeklinde konuştu.

"Özelleştirme konusundaki kararılığımız aynı ölçüde devam ediyor"

Şu ana kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin, işletme niteliğindeki veya diğer kamu varlıklarını satışı suretiyle gerçekleştirilenler ve nispeten mülkiyet değişimini içeren, satışı, özelleştirmesi kolay olan kamu varlıkları olduğunu anlatan Kilci, son yıllarda daha kompleks, daha farklı özelleştirme yöntemlerini kullandıklarını kaydetti. Kilci, bundan sonraki dönemde büyük ihtimalle daha çok kamuya ait altyapı yatırımlarını ve bazı kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin öne çıkacağına işaret etti.

Elektrikte dağıtımda başladıkları sürecin, ileride üretim alanında genişleyerek devam etmesini planladıklarını ifade eden Kilci, üretim özelleştirmelerine ilişkin yasal düzenlemeler yapıldığını, farklı bir özelleştirme hazırlık dönemi ve gerçekleştirilmesi öngörüldüğünü anlattı.

Kilci, "Çok yakın bir zamanda başlatmayı planladığımız şans oyunlarının lisansının özelleştirilmesi süreci gerçekleşecek. Ekim ayı içerisinde bu ihale sürecini başlatmayı planlamıştık. Birkaç gün gecikmeyle de olsa önümüzdeki hafta içerisinde şans oyunlarının lisansının verilmesi ihalesini başlatmayı planlıyoruz" diye konuştu. Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi konusunda da önemli bir noktaya gelindiğine dikkati çeken Kilci, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki 2009 yılının önemli projelerinden bir tanesi de otoyol ve köprülerin özelleştirmesi olacak. Bu noktada henüz paketin kapsamı hususu netlik kazanmamış olmakla birlikte büyük ihtimalle Boğaziçi köprüsünü ayrı değerlendirip, Fatih Köprüsü ve diğer otoyolların tek bir paket içerisinde özelleştirilmesini planlıyoruz. Yaklaşım 20-25 yıl olarak işletme hakkı öngörüyoruz. Ancak bu hususların tekrar karara bağlanması gerekecek."

Metin Kilci, içinde bulunlan şartlarda piyasalardaki satın alma ve birleşme faaliyetlerinin geleceğiyle ilgili net tahminlerde bulunmanın güç olduğunu belirterek, "Bizim özelleştirme konusundaki kararlılığımız aynı ölçüde devam ediyor. Tabii daha dikkatli, daha özenli ve piyasaları yanlış yönlendirmeyecek şekilde, özelleştirmenin amacına ve ruhuna uygun bir tarzda bu süreci devam ettirmeye kararlılığımızı açıkça ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Piyasalarda her şeyin yeniden belirlendiği bir dönemde olunduğunu ve finansmanın gittikçe zorlaştığını dile getiren Kilci, kendilerinin özelleştirmeyi öngördüğü varlık ya da şirketlerin nispeten daha iyi konumda olanlar şirketler olduğunu söyledi.