"Türk piyasası ortalamanın üzerinde"

Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Basile, bu yıl geçen yılki sipariş performansını yakalayacaklarını düşünmüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, bu yıl geçen yılki sipariş performansını yakalayacaklarını düşünmediğini ifade ederek, "Ne olursa olsun bu yıl zorlu bir yıl, global piyasalarda. Fakat Türkiye, Türk piyasası ortalamanın üzerinde" dedi.

Basile, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA), bu yıl havayollarının zararının 9 milyar doları bulabileceğini tahmin ettiğini hatırlatarak, havacılık sektörünün bu tarz krizlere alışkın olduğunu, "her şeyin bir gün normale döneceğini" söyledi.

Uçak teslimat performanslarının iyi olduğunu, bu yıl şu ana dek 201 adet uçak teslim ettiklerini kaydeden Basile, kriz olsa dahi havayollarının uzun vadeli yaklaşımla konuyu değerlendirdiğini, siparişlerde çok iptal görülmediğini vurguladı.

Basile, müşterileriyle irtibat halinde çalıştıklarını dile getirerek, ellerinde 3 bin 513 adet siparişleri bulunduğunu, bunların çeşitli model ve bölgelerden geldiğini, bu nedenle şirket olarak rahat olduklarını anlattı.

Türkiye'den çeşitli havayollarından aldıkları 23 adet kesin sipariş bulunduğunu aktaran Basile, Türkiye'deki havayollarının filolarında 123 adet Boeing'in uçtuğunu belirtti.

Basile, Türkiye pazarının hızla büyüdüğüne dikkati çekerek, "Elbette kriz havayollarını zorluyor ve birtakım planlarını gözden geçirmek zorunda bırakıyor. Fakat, müşterilerimizden Türk Hava Yolları (THY), bütün bunlara rağmen son derece güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor" diye konuştu.

Ürünlere ilişkin bilgi de veren Basile, 787 ve 747-8 programları ile 737'yi  geliştirme çalışmalarının sürdüğüne değinerek, Boeing olarak yakıt verimliliğini artırma ve gürültüyü azalmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Aldo Basile, soruları yanıtlarken, yıllık hedefler saptamadıklarını, uzun vadeli bakış açıları olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki 20 yıl içinde Türkiye'deki mevcut Boeing uçak sayısının 250 adede çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

"Türkiye, kesinlikle büyüyor"

2009'un zorlu olacağını, müşterilerinin ekonomik ve finansal kaygılar taşıdığını, hava taşımacılığı trafiğinde daralmanın söz konusu olduğunu kaydeden Basile, "Yeni sipariş vermek için 'iyi bir zaman değil' diye düşünülebilir ve bu doğrultuda sipariş verilmeyebilir. Ama bazı havayolları, uzun dönemli büyüme planları çerçevesinde yeni siparişler veriyor" diye konuştu.

Basile, "Siparişlerde geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir düşüş öngörüyorsunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Türkiye piyasası büyüyen, gelişen bir piyasa ve piyasada faal olan bütün havayollarının bu eğilimi paylaştığını söyleyebiliriz. Türkiye, kesinlikle büyüyor. Global manzara daha farklı. Bu yıl, geçen yılki sipariş performansını yakalayacağımızı düşünmüyorum. Çünkü 2009 yılı ekonomik sıkıntılar sebebiyle daha çok geçiş dönemi gibi olacak. Ancak haziran ayındayız, yıl sonuna kadar muhtelif havayollarından hala siparişler alabiliriz. Ama, ne olursa olsun bu yıl zorlu bir yıl, global piyasalarda. Fakat Türkiye, Türk piyasası ortalamanın üzerinde."