"Türkiye iç iletişimde yetersiz"
Deloitte'nin araştırmasında, Türk şirketleri, bilgi teknolojileri uygulamaları alanında iç iletişimde yetersiz bulundu
İSTANBUL - Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri kuruluşu Deloitte'nin "Bilgi Teknolojileri (BT)-İş Dünyası Dengesi 2008" araştırmasında, Türk şirketleri bilgi teknolojileri uygulamaları konusunda iç iletişimde yetersiz bulundu.
Belçika, Güney Afrika, İtalya, Fransa, Hollanda ve Türkiye'de iş dünyasından üst düzey ve ve BT yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, BT yönetişimi, BT gelişimi ve trendleri, BT yönetimi, BT dış kaynak kullanımı ve BT güvenliği alanında yapılan analizlerle yayınlandı.
Araştırma kapsamında BT teknolojilerinin son 2 yıl içinde kuruma etkileri açısından soru yöneltilen Türk yöneticilerin yüzde 25'inin artık daha iyi ürünler sunabildiklerini belirtirken, yüzde 17'sinin ise klasik bir şekilde yürüyen iş süreçlerinin otomasyona geçtiğini vurguladığı bildirildi. Yöneticilerin yüzde 15'inin BT yatırımları sayesinde önemli tasarruflar sağladıklarını ifade edildi.
Özellikle BT projeleri söz konusu olduğunda BT yöneticileriyle üst düzey yöneticiler arasında her zaman bir fikir birliği olmadığı belirtilen araştırmada, katılımcılar arasında BT yöneticilerinin proje başarıları konusunda daha iyimser yanıtlar verdiği, bu durumun, BT ve iş yöneticilerinin başarı kriterleri konusunda yeterli iletişimde olmadıklarını gösterdiği bildirildi.
Katılımcıların yüzde 25'inin bilgi işlem süreçlerinin kurum içindeki mevcut diğer iş süreçlerini tam olarak desteklemediğini ifade ettiği, üst yönetimin de bütün bu süreçlere tam anlamıyla destek vermediği, bu sonuçların, kurum genelinde BT süreçlerinin üst düzey yönetimde belli bir olgunluk seviyesinde ele alınması gereğini ortaya koyduğu belirtildi.
Araştırmada, Türkiye'de kurumların yaklaşık yüzde 35'inde BT teknolojisinin yönetim kurulunda nadiren gündeme geldiği, yönetim kurullarının yüzde 50'sinin düzenli olarak, yüzde 8'inin ise her zaman BT konularını gündemine aldığı ifade edildi.
BT Yönlendirme Komitesi Türkiye'deki şirketlerde pek rağbet görmüyor
Kurum içinde bilgi işlem çalışmalarının performansını değerlendirmek ve gerekli uyarıları yapmak amacıyla oluşturulan BT Yönlendirme Komitesi'nin Türkiye'deki şirketlerde pek rağbet görmediği belirtilen araştırmada, 5 firmadan 3'ünde BT ve diğer iş yöneticilerinin bir araya geldiği BT Yönlendirme Komitesi'nin resmi olarak bulunmadığının belirlendiği kaydedildi.
Bu durumun, BT ve iş hedeflerinin karşılıklı uyum sağlaması açısından önemli bir sorun oluşturduğu ifade edilen araştırmada, BT Yönlendirme Komitesi bulunmayan şirketlerde yöneticilerin, iş stratejileri ile BT yatırımları arasında ilişki kurmakta zorlanabildiği ve gerçekleştirilen BT yatırımlarının bu iç iletişim eksikliğinden atıl kalabildiği belirtildi.