Rakı pazarında yüzde 4 büyüme bekleniyor

Mey İçki CEO'su Yorgancıoğlu, rakı pazarındaki bu yıl ki büyümenin ucuz ürünlerden sağlanacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 İSTANBUL - Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, bu yıl rakı pazarında yüzde 4 büyüme beklediklerini, bu büyümenin ucuz ürünlerden geleceğini belirtti.

Yorgancıoğlu, basınla sohbet toplantısında, dünyada yaşanan mali krizi çok önemsediklerini belirterek, 2009 yılının ilk çeyreğinden itibaren daralma beklediklerini söyledi. Son dönemde tüketici güven endeksinin çok düşük seyrettiğine işaret eden Yorgancıoğlu, hızlı tüketimin bu yıl Ekim ayında Ağustos'a göre yüzde 3 arttığını, ancak bu artışın geçen yılın aynı döneminde yüzde 15 dolaylarında olduğunu anımsattı. Hane halkının harcamalarını azalttığı yönünde veriler bulunduğunu anlatan Yorgancıoğlu, önümüzdeki 6 ay için de bu durumun geçerli olduğunu belirtti.

Alkollü içeceklerde hane halkının yüzde 56'sının alışkanlıklarını değiştirdiğini belirttiğini ifade eden Yorgancıoğlu, alışkanlıklarını değiştirmeyen yüzde 44'lük bölümün yüzde 25'inin daha ucuz ürünlere yöneldiğini, yüzde 11'inin daha az içtiğini, kalan grubun ise daha az ve ucuz ürünleri tercih ettiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, kriz döneminden önce 1 litrelik ürünlerinden daha fazla satarken, bugün daha küçük boy ve ucuz ürünlerin tercih edildiğini anlattı. 2001 krizini incelediklerini, o dönemde alkollü içecekler pazarının yüzde 11 oranında küçüldüğünü anımsatan Yorgancıoğlu, 2009 yılında bu kadar gerileme beklemediklerini, daralmanın yüzde 4'ler civarında kalabileceğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, bu yıl rakıda yüzde 4 oranında büyüme beklediklerini belirterek, büyümenin tamamen ucuz ürünlerden geldiğinin altını çizdi. Ucuz rakının toplam içindeki payının geçen yıl yüzde 3 dolayında olduğunu, bu yıl bu oranın yüzde 15'lere yükseldiğini bildiren Yorgancıoğlu, Mey İçki'nin bu dönemde çeşitli promosyonlar yaptığını söyledi.

"2009 son çeyrekte toparlanma olabilir"

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin önemli olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, son çeyrekte toparlanma olabileceğini kaydetti.

Satışların zincir marketlere kaydığını, zincir marketlerin satıştaki payının yüzde 21-22'lere yükseldiğini belirten Yorgancıoğlu, kriz döneminde bu oranın daha da artabileceğini, tüketicilerin promosyonlara yöneleceğini anlattı. Mey İçki'nin bu yıl ihracatını yüzde 13 artırarak, 25 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını bildiren Yorgancıoğlu, ihracatlarının yüzde 85'ini rakının oluşturduğunu bildirdi.

Yeni Rakı'nın Avrupa'da pazar payının yüzde 11 olduğunu, bunu yüzde 13'lere çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yorgancıoğlu, markanın bilinirliğinin de arttığına işaret etti.