Reklam Kurulu'ndan ceza yağdı
Reklam Kurulu, 11 Ağustos tarihli 167. toplantısında aldığı kararları açıkladı
ANKARA - Reklam Kurulu, Türkiye Vakıflar Bankası'na internet sitesindeki kredi tanıtımı reklamıyla ilgili durdurma ve ulusal düzeyde 67 bin 200 lira, "Vakıfbank Geleneksel Bayram Kredisi" reklamıyla ilgili de 134 bin 400 lira olmak üzere toplam 201 bin 600 lira para cezası verdi.
Reklam Kurulu, 11 Ağustos tarihli 167. toplantısında aldığı kararları açıkladı.
Buna göre Kurul, Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş'ye ait www.vakifbank.com.tr adresli internet sitesindeki tüketicilere yönelik kredi tanıtımlarında faiz oranlarına yer verilmesine rağmen, kredi kullanımı sırasında aylık faiz oranına ek olarak "komisyon", "dosya masrafı" gibi adlar altında alınan ilave masraflar ile beraber oluşan "kredinin tüketiciye aylık ve yıllık maliyet oranı"nın açıkça belirtilmemesi nedeniyle söz konusu tanıtımların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e uygun olmadığına hükmederek, Banka hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve söz konusu reklamları durdurma cezası verdi.
Kurul, Vakıflar Bankası'na ait 10 Eylül 2008 tarihinde muhtelif mecralarda yayınlanan "Vakıfbank Geleneksel Bayram Kredisi" başlıklı reklamların da tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve söz konusu fiilin bir yıl içerisinde ikinci kez tekrar edilmiş olması nedeniyle para cezasını iki kata çıkararak 134 bin 400 lira olarak uyguladı. Böylece Vakıflar Bankasına toplam 201 bin 600 lira idari para cezası kesilmiş oldu.
TEB ve Turkish Bank'a 67 bin 200'er lira ceza
Türk Ekonomi Bankası A.Ş'ye ait www.teb.com.tr, Turkish Bank A.Ş.'ye ait www.turkishbank.com adresli internet sitelerinde tüketicilere yönelik kredi tanıtımlarında faiz oranlarına yer verilmesine rağmen, kredi kullanımı sırasında aylık faiz oranına ek olarak "komisyon", "dosya masrafı" gibi adlar altında alınan ilave masraflar ile beraber oluşan "kredinin tüketiciye aylık ve yıllık maliyet oranı"nın açıkça belirtilmemesi nedeniyle söz konusu tanıtımların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e uygun olmadığını belirten Kurul, her iki banka hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200'er lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.
Vodofon da ceza aldı
Reklam Kurulu, Vodafone'a "Yükle Kazan" kampanyasıyla ilgili 67 bin 200 lira idari para ve reklam durdurma, "Ayırım Yapmayan Tarife" kampanyasıyla ilgili de 134 bin 400 lira olmak üzere toplam 201 bin 600 lira idari para cezası verdi.
Buna göre, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye ait "Yükle Kazan" başlıklı kampanyaya ilişkin olarak 2008 yılının Aralık ve 2009 yılının Ocak aylarında, muhtelif radyo kanallarında yayınlanan reklamlarda, "29 Aralık'a kadar 100 kontör yükleyene 100, 150 kontör yükleyene 150, 250 kontör yükleyene 250 Vodafone içi kontör hediye" ifadesi kullanılmasına rağmen, hediye kontörlerin farklı bir ücretlendirme sistemine (dakikası 2 kontör-30 saniyesi 1 kontör) tabi olduğu şeklindeki ana vaadin istisnası niteliğindeki bilgiye yer verilmediğini tespit etti. Söz konusu reklamların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna hükmeden Kurul, Vodafone hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verdi.
Kurul, yine Vodafone'a ait 3 Aralık 2007 ile 31 Ocak 2008 tarihleri arasında yayınlanan "Ayrım Yapmayan Tarife" başlıklı reklamların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerini ihlal ettiği ve tüketicileri yanıltığına hükmetti. Kurul, 13 Mayıs 2008 tarih ve 152 sayılı toplantısında yine firmaya ait olup, 20 Haziran 2008 ile 27 Temmuz 2008 tarihleri arasında yayımlanan "Konuşkan Paket" ve "Cep 1 Tarifesi" başlıklı reklamların da Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'in ilgili hükümlerini ihlal ettiğini ve bu fiilin ikinci kez tekrar etmiş olması nedeniyle iki misli idari para cezası uygulayarak 134 bin 400 lira daha idari para cezası kesti. Böylece kurul Vodafone'a toplam 201 bin 600 lira idari para cezası vermiş oldu.
Turkcell'e reklam durdurma
Reklam Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'ye ait "BizBize Kamu Her Yöne 1200" isimli tarifeye ilişkin reklam ve ilanlarla ilgili olarak, reklamlarda "35 liraya her yöne 1200 dakika! Tüm vergiler dahil 35 TL ile alınan 1200 dakika, yurtiçi her yöne yapılan konuşmaları içerir" ifadeleri yer almasına rağmen, abonelerden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na ödenmek üzere alınan "Telsiz Ücreti"nin söz konusu 35 liraya dahil olmadığı, oysa mevzuat gereği, tanıtılan mal ya da hizmetle ilgili fiyat bilgilerinde "mal veya hizmet için ödenecek gerçek toplam fiyata" yer verilmesinin esas olduğuna dikkati çekti. Kurul, diğer taraftan, kısa numaralar üzerinden sunulmakta olan ücretli ve geri aramasız özel servis numaralarının (155 - Polis İmdat, 110 - Yangın İhbar, 175 - Alo Tüketici, vb.) tarife kapsamında yer almadığı ve bu bilgilendirmelere hiçbir mecrada yayınlanan tanıtımlarda yer verilmediğini belirledi. Kurul ayrıca 444'lü hatların, önüne alan kodu yazılması halinde tarife kapsamında yer alacağı bilgisinin ise sadece internet sitesinde yer aldığını belirlerken reklamların, bu haliyle tüketicilerin, tarife ile ilgili bazı esaslı noktaların farkında olmamasına neden olduğunu, söz konusu reklamların tüketicileri yanıltıcı ve ekonomik çıkarlarını olumsuz yönde etkileyici nitelikte olduğuna hükmederek Turkcell hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesini kararlaştırdı.
Kurul, Timwe İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti'ye ait "250 Kontör Kampanyası" başlıklı televizyon reklamlarında "abone kontör yazıp 3033'e gönderen her tüketiciye çekilişsiz kurasız 250 kontör verileceği" vaad edilmesine ve "Çekilişsiz kurasız 250 kontör kazanmak için hemen abone kontör yaz 3033'e gönder" ifadesi kullanıldığı belirtildi. Bu ifaye rağmen, tanıtılan abonelik sisteminin haftalık 24 sms/48 kontör olarak ücretlendirileceğine ilişkin ana vaadin istisnası niteliğindeki önemli bilgiye, "okunabilirlikten uzak bir şekilde yer verilerek tüketicilerin abonelik ücreti konusunda yanıltıldığına ve yine ana vaadin istisnası niteliğindeki "250'nci aboneye 250 kontör hediye edilmesi" konusuna yeterli vurgu yapılmayarak her katılımcıya 250 kontör hediye edileceği" yönünde bir izlenim yaratılarak tüketicilerin yanıltıldığına, dolayısıyla söz konusu reklamların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e uygun olmadığına hükmederek, firma hakkında ulusal düzeyde 60 bin lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verdi.
Diziler de ceza aldı
Reklam Kurulu, AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik San. ve Tic. A.Ş. 'ye ait "Show TV"de 2 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanan "Melekler Korusun" dizisinde, "Algida Cornetto" markalı dondurmanın örtülü reklamı yapıldığını tespit etmesi üzerine AKS televizyonculuğa ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verdi.
Yine aynı kanalda 09 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan "Var mısın Yok musun?" isimli programda "Vali" adlı sinema filminin örtülü reklamının yapılmasıyla ilgili olarak söz konusu fiilin bir yıl içerisinde tekrarı halinde para cezasının iki misli uygulanacağına ilişkin düzenleme nedeniyle firmaya 134 bin 400 lira idari para cezası kesti.
DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.'ye ait "Kanal D" isimli televizyon kanalında 2 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanan "Kavak Yelleri" isimli televizyon dizisinde, "Eti Cin" markalı bisküvinin örtülü reklamının yapıldığını tespit eden Kurul, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verilmesini kararlaştırdı.
Kurul, yine aynı televizyon kanalında 25 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan "Aşk-ı Memnu" dizisinde "Eti Tutku" markalı ürünün örtülü reklamının yapılması ve tüketici kanunu uyarınca bu fiilin bir yıl içerisinde tekrarı halinde para cezalarının iki misli uygulanacağı hükmü uyarınca söz konusu kuruluşa 134 bin 400 lira para cezası kesti.
Reklam kurulu, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.'ye ait "Kanal D" televizyonunda 25 Nisan 2009 tarihinde yayınlanan "Kavak Yelleri" dizisinde "İçim Dolcia"markalı tatlının örtülü reklamının yapılması nedeniyle DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verdi.
Kurul, yine aynı televizyon kanalında 25 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan "Aşk-ı Memnu" isimli televizyon dizisinde "Eti Tutku" bisküvisinin örtülü reklamının yapılması ve bu filin bir yıl içinde ikinci kez tekrar edilmiş olması nedeniyle Tüketici kanununa göre para cezasını iki misli uygulayarak 134 bin 400 lira idari para cezası kesti.
Kurul ayrıca çok sayıda güzellik ve sağlık merkezine reklam durdurma cezası verdi.