Reklam pazarında yüzde 3-5 daralma ihtimali var

Toplam reklam yatırımlarının 6 yıldan bu yana ilk kez bu yıl bir büyüme gerçekleştiremeyeceği tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, toplam reklam yatırımlarının 6 yıldan bu yana ilk kez bu yıl bir büyüme gerçekleştiremeyeceğini belirterek, krizin boyutuna bağlı olarak yüzde 3-5 oranında küçük bir daralma ihtimalinden bile bahsetmenin mümkün olabileceğini bildirdi.

Yalçındağ, Uluslararası Reklamcılık Derneği, Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Televizyon Yayıncıları Derneği ve Reklamcılık Vakfı'nın oluşturduğu Türkiye Reklam Konseyi adına yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyayı saran küresel mali krizin Türkiye'ye etkilerini tartışır, bireysel veya kurumsal önlemler alırken, zaman zaman yaşanan anın biraz ötesine bakmanın unutulduğunu belirtti.

Kriz riski karşısında savunmaya geçmek ve tasarrufa yönelmenin ilk refleks olarak ortaya çıktığını hatırlatan Yalçındağ, gerçek tasarrufun ihtiyacı karşılamayı ertelemek değil, elverişli fırsatları kullanarak ihtiyaçları gidermenin maliyetini azaltmak olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, bu durumda yönelinmesi gereken davranış biçiminin, ihtiyaçları daha elverişli ortamlarda gidermeyi sağlayacak fırsatlar yaratmak ve bu fırsatlarla ekonominin canlılığını korumak olduğunu belirtti.

Hükümetin, iş dünyası ve tüketicinin tepkilerini ve kararlarını bu perspektiften bakarak oluşturmasının herkes için olumlu sonuçlar yaratacağına işaret eden Yalçındağ, hükümetin birincil görevinin ekonominin canlılığını korumak olması gerektiğini kaydetti.

Tüketiciye kazandırarak kazanmanın imkanlarının yaratılmasının önemine dikkati çeken Yalçındağ, bu hareketliliğin piyasalara talep olarak geri dönmesini sağlayabilmek için reklam, PR, doğrudan pazarlama gibi araçların etkin biçimde kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Reklamda durgunluk yaşanıyor

IAA Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye reklam pastasının, 2007 yılında 3,3 milyar YTL olarak gerçekleştiğini anımsatarak, 2008 yılının 9 aylık döneminde yüzde 11 artış gösteren reklam yatırımlarının, global krizin Türkiye'de hissedilmeye başlamasıyla son çeyrekte belirgin bir durgunluk yaşadığına dikkat çekti.

Bu durgunluğun sonucunda toplam reklam yatırımlarının, 6 yıldan bu yana ilk kez bu yıl bir büyüme gerçekleştiremeyeceğini belirten Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Hatta, krizin boyutuna bağlı olarak yüzde 3-5 oranında küçük bir daralma ihtimalinden bile bahsetmek mümkün. Son 6 yıldır sürekli büyüyen pazarın bu durgunluğa girmesindeki en önemli etken ise Türkiye reklam sektörünün her kriz döneminde olduğu gibi bu dönemde de tepkisel davranmasıdır."

Yalçındağ, kriz dönemini fırsat olarak görüp reklam yatırımlarına devam eden reklam verenlerin katkısıyla, önümüzdeki yıl reklam yatırımlarının, bir büyüme gerçekleştirmese de en azından 2008 yılı rakamlarına yakın bir performans göstererek, 3 milyar YTL seviyesinde kalacağını öngördüklerini bildirdi.

Mehmet Ali Yalçındağ, 2008 ve 2009 yılı reklam yatırımlarına ait öngörülerinin tamamının, ekonominin soğutulmadan iç pazarı canlandırıcı önlemlerle, şirketlerin reklam yatırımlarına devamlılığıyla ve nihai tüketicinin de içinde bulunduğu fırsatların farkındalığıyla gerçekleşebileceğinin altını çizdi.