Rusya krizi medya ilişkilerine de yansıdı

Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapan Rus şirket Rosatom, Türk gazeteciler için Rostov'a düzenlediği basın gezisini iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN - DÜNYA Online

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin yankıları şiddetini artırarak devam ediyor. 

Jeopolitik bir krize dönüşen olay sonrasında Rusya diplomatik baskının yanında ekonomik yaptırımları da devreye soktu. Hatta olay iki ülke arasında organize edilen medya ilişkilerine kadar yansıdı.

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali yapımını üstlenen Rus devlet kuruluşu Rosatom, 30 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında Rostov'daki merkezine Türkiye'den basın götürmek için 45 gün öncesinde bir basın gezisi organize etti. Gezi kapsamında Türkiye'deki 8 enerji muhabiri bu merkeze götürülecek, Rusya'nın sahip olduğu nükleer teknoloji, Rusya ekonomisi ve kültürü hakkında bilgi verilecekti. Ancak uçak krizi sonrasında organizasyon bugün iptal edildi. Rus yetkililer tarafından organizasyona katılacak Türk gazeteciler tek tek aranarak bu gezinin iptal edildiği bilgisi verildi. 

Türkiye'deki organizasyon şirket by-pass edildi

Organizasyonun Rusya ayağını yine bir devlet kuruluşu olan Rossotrudniçestvo Federal Ajansı, Türkiye'den ise PR Aktif İletişim Hizmetleri yürütüyordu. 

DÜNYA'ya konuşan PR Aktif İletişim Hizmetleri Kurucusu ve Genel Yönetmeni Yavuz Can Yazıcı, uçak krizinden sonra Rus yetkililerin organizasyonu 2 gün uzatmak ve 30 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirmek istedikleri yönünde bir talep geldiğini söyledi. Bu talebe bir anlam veremediklerini belirten Yazıcı, orada nahoş bir durum yaşamamak için güvence istediklerini belirtti.

Rusya'da Türk iş adamlarına karşı bazı tutuklama kararları alındığına dair haberler çıktığını hatırlatan Yazıcı, "Bu olayları duyduktan sonra bizler de benzer bir muamele görmemek için güvence istedik. İki gündür gece gündüz sürekli yazışıyoruz. Derken bugün saat 17:00 itibariyle artık maillerimize cevap alamaz olduk. Sonrasında geziye katılacak gazeteci dostlarımızın bizzat Rus yetkililer tarafından aranarak organizasyonun iptal edildiği bilgisi verilmiş. Biz de geziye götüreceğimiz gazeteci arkadaşlarımızdan iptal edildiğini öğrendik" dedi.