Sabiha Gökçen Havalimanı yeni terminal binası tamamlandı

320 bin metrekarelik yeni terminal binasıyla kapasite, 25 milyon yolcuya çıkarılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye, Malezya ve Hindistanlı şirketlerin ortaklığında kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş'nin (İSG) üst yöneticisi (CEO) Gökhan Buğday, inşaatına 3 Mayıs 2008'de başlanan yeni terminal binası ve eklerini hedeflenen süreden tam bir yıl önce tamamladıklarını belirterek, 320 bin metrekarelik yeni terminal binasıyla kapasitenin 25 milyon yolcuya çıkartılacağını söyledi.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası ve eklerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak açılışı öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Buğday, havalimanındaki mevcut terminaller, otopark, kargo ve yer hizmetleri, uçak yakıt ikmal operasyonları ile CIP hizmetlerinin İSG'ye devrinin 1 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştiğini ve inşaata 3 Mayısta başlandığını anlattı.

Havalimanının yeni terminal binası ve eklerini hedeflenen süreden tam bir yıl önce tamamladıklarını ifade eden Buğday, Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olan projenin inşaatında yaklaşık yedi bin işçinin çalıştığını, 280 bin metreküp beton, 64 bin metrekare granit kullandıklarını, 122 klima santrali kurduklarını, 70 bin metrekare hava kanalı, 164 bin metrekare borulama, 1,5 milyon metre kablolama ve 43 bin metrekare çatı kaplaması yaparak sismik izolatörler üzerine kurdukları monoblok binanın Avrupa'nın en yeni havalimanı haline getirildiğini anlattı.

''320 bin metrekarelik yeni terminal binasıyla kapasite 25 milyon yolcuya çıkacak'' diyen Buğday, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı erişim imkanları açısından en kolay ulaşılır havalimanlarından biridir. Kırmızı ışıksız ulaşılan tek havalimanıyız. Hem toplu taşıma olanakları, hem de kara ve deniz bağlantısı sayesinde benzersiz bir lokasyona sahibiz. Bir havalimanından beklenen en ileri teknolojik altyapı ile yolcu ve insan güvenliğini yüzde 100 sağlayan sisteme sahibiz. 128 oda kapasiteli Türkiye'nin en büyük havalimanı otelini de yakında hizmete açacağız.

Havalimanının hizmete açılan birimleri uçuş öncesi ve sonrasında yüksek standartlarda en yeni teknolojiyle seyahat konforu sunmak üzere tasarlandı. İnşaatı tamamlanan birimler arasında yeni içi ve dış hatlar terminali, 4 bin 718 araç ve 72 otobüs kapasiteli katlı otopark, 128 odalı havalimanı oteli, VIP binası ve apron manzaralı CIP bölümü yer alıyor. Terminal binası içerisinde 112 check-in ve 24 self check-in kontuvarı, 8 bin metrekarelik yeme ve içme, 5 bin 500 metrekarelik ticari alan ve 5 bin metrekarelik duty free alanı bulunmakta. Bunların yanı sıra 8 geniş, 16 orta gövdeli uçağa eş zamanlı hizmet verecek çoklu uçak park sistemi de devreye girecek.''

Yeni iç ve dış hat uçuş noktaları

Buğday, 2009 kış tarifesiyle eklenen yeni iç ve dış hat uçuş noktalarıyla havalimanından yurt içinde 21, yurt dışında 58 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini belirterek, halen 60'tan fazla havayolu şirketinin uçtuğu havalimanında yeni terminalin açılışıyla yurt dışı tarifeli uçuşların sayısında ciddi bir artış beklediklerini kaydetti.

Türk Hava Yollarının 9 Kasımdan itibaren Avrupa'daki 7 noktaya uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleştirmeye başlayacağını bildiren Buğday, bu kapsamda THY'nin Moskova, Londra, Köln, Stuttgart, Berlin, Amsterdam ve Hannover'e tarifeli uçuşlar gerçekleştireceğini söyledi.

Pegasus ve Sunexpress'in de yeni dış hat noktalarına uçma kararı aldığını dile getiren Buğday, Sunexpress'in Dortmund, Düsseldorf, Hamburg, Nürnberg ve Zürih'e, Pegasus'un ise Bologna, Basel, Paris ve Valencia'ya Sabiha Gökçen'den uçacağını kaydetti.

"2010 yılında da 8,5 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz"

Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de bir gazetecinin ''Bugün ihalede verdiğiniz rakamı mantıklı buluyor musunuz?'' sorusu üzerine, teklifi verdikleri dönemde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yaklaşık 4 milyon yolcusu olduğunu, terminalin şu andaki kapasitesinin ise 6,1 milyon yolcuya ulaştığını belirterek, dünyadaki hava meydanlarına bakıldığında en hızlı büyüyen havalimanı olduklarını söyledi.

Bir dünya rekoru hızıyla inşaatı bir yıl önce bitirdiklerini, 2010 yılında da 8,5 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Özdemir, ''İhaleyi verdiğimiz günden bugüne hiç kötü bir durum görmedik. Gelişmeler havalimanın daha iyiye gideceğini gösteriyor'' diye konuştu.

Özdemir, yeni bir pist ve terminal binası düşünülüp düşünülmediğinin sorulması üzerine de şunları kaydetti:

''2. pist gerekli. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da bu fikirde. 2. pist için start verildi. Alanının kamulaştırılması için çalışmalar başladı. Başbakanın talimatıyla gerekli ödenek ayrıldı. Pist 2012 yılında bitirilecek. Sabiha Gökçen Havalimanı 2. piste kavuştuğunda Türkiye'nin uçak inme ve kalkma kapasitesi açısından en büyük havalimanı olacak.''

Özdemir, gerekli inşaatlar yapılırsa havalimanının yolcu kapasitesinin 50 milyona çıkabileceğini söyledi.

Gökhan Buğday da 2. pistin 60 metre genişliğinde ve 3 bin 500 metre uzunluğunda olacağını bildirdi.

Toplantıya, GMR Infrastructure Yönetim Kurulu Başkanı G. M. Rao ile MAHB Yönetim Kurulu Başkanı Tan sri Datuk Dr. Aris Bin Othman da katıldı.

Depreme dayanıklılık

Bu arada, Arup Grup'tan yapılan yazılı açıklamada, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni terminalinin, dünyanın en büyük sismik izolasyonlu yapısı olarak hayata geçirildiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arup USA LA Ofisi Direktörü ve şirketin havaalanı tasarım ekibinin sismik uzmanı Atila Zekioğlu,  ''İstanbul'daki yeni havaalanı terminali, yapı sektörünün gelecekteki projeleri için bir rol model olacaktır'' ifadesini kullandı.

Açıklamada, 200 bin metrekarelik bir alana yayılan yapının zeminkat seviyesinde, sismik dalgaları sönümleyip dağıtmaları amacıyla 300 adet sismik izolatör bulunduğu, izolatörlerin olası bir deprem halinde binanın kontrollü bir şekilde hareket etmesini mümkün kılacağı, geniş kapsamlı testler ve deprem simülasyonları yapan mühendislerin binanın bu izolatörler yardımıyla 7.5 ile 8.0 büyüklüğünde bir depreme dayanabileğini belirttikleri ifade edildi.