Sanayi dönüşümündeki Bursa’da Ar-Ge merkezi atağı

İstanbul'dan sonra Ar-Ge merkezlerinde ikinci sırada bulunan Bursa'da merkez sayısı 48 olurken, son iki ayda 6 firma Bakanlıktan onaylı Ar-Ge merkezi oldu. Hedef yıl sonunda bu sayıyı 100'e ulaştırmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yüksek ve orta yüksek teknolojiye sahip, Ar-Ge ve inovasyona dayalı sanayi dönüşümünü hedefl eyen Bursa, Ar-Ge ve tasarım merkezleri kurulması yolunda da hızla ilerliyor. Pek çok firma Ar-Ge ve inovasyona dayalı yatırımlar yaparken, Bursa'da hemen her gün bir firmanın Ar-Ge merkezi belgesi aldığı haberleri geliyor.

Türkiye genelinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onaylı 386 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ar-Ge merkezleri sayısında Bursa, 48 Ar-Ge merkeziyle İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bursa'yı Ankara ve bir diğer sanayi kenti olan Kocaeli izliyor. Bursa'da en fazla Ar-Ge merkezi otomotiv ana ve yan sanayine ait. Bu alanda 29 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor. Otomotiv sektörünü Bursa'nın bir diğer sürükleyici sektörü olan tekstil izliyor.

Kentte tekstil alanında Bakanlıktan onaylı 7 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor. Makine sektöründe 3 Ar-Ge merkezi bulunurken, yazılım sektörü de Ar-Ge merkezi kurulumunda son yıllarda hızlanan sektörler arasında yer alıyor. Bursa'nın bu alanda ilk yazılım merkezi olan Litera Bilişim'i son olarak Mert Yazılım ile Coşkunöz Holding bünyesindeki CITS Bilişim Hizmetleri takip etti. Demirçelik'te Çimtaş ve Çemtaş Ar-Ge merkezi kurarken, Bursa'da mobilya, gıda ve enerji alanlarında da Ar- Ge merkezleri bulunuyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın kentteki Ar-Ge merkezleri sayısını yıl sonuna kadar 100'e çıkarma hedefi ile Ar-Ge merkezlerindeki istihdam sayısının da 15'e düşürülmüş olması bu alandaki hareketliliği de açıklıyor. Bursa'nın 2017 yılına Ar-Ge merkezleri kurulumunda hızlı bir başlangıç yaptığı söylenebilir. Yılın ilk iki ayında Berteks Tekstil, Has Asansör, Bursalı Havlu, Mert Yazılım, Coşkunöz CITS Bilişim ve Bolt Bağlantı Elemanları bakanlıktan onaylı Ar-Ge merkezi statüsüne kavuşurken Rudolf Duraner ve İnoksan pek çok firmanın başvurusu da değerlendirme aşamasında. Öte yandan Barida Makine, Reisoğlu İplik, AES Makine, Elringklinger, Emko gibi firmaların da başvuru hazırlığında olduğu biliniyor. Kıraça Holding bünyesinde Orhangazi'de üretim yapan Kırpart ise yurt dışında bir Ar-Ge merkezi kurmayı planlıyor.

Türkiye'nin ev tekstilinde ilk tasarım merkezi Bursa'dan

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Ar-Ge Reform paketi kapsamında tasarım merkezi olmak için başvuruda bulunan Türkün Holding de geçen yıl kasım ayında belgesini alarak Türkiye'nin ev tekstilindeki ilk tasarım merkezi oldu. Otomotiv yan sanayi alanına faaliyet gösteren May Fren'in de tasarım merkezi olmak için başvuru hazırlığında olduğu alınan bilgiler arasında. Öte yandan Bursa Sanayi İl Müdürlüğü de Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde Teknoloji Transfer Ofisi, Uludağ Üniversitesi, KOSGEB, BEBKA, Ticaret İl Müdürlüğü ile birlikte firma ziyaretleri yapıyor. Ekip geçen yıl 179 firmayı ziyaret ederek, Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulumu, üniversite sanayi işbirliği konularında bilgilendirme, destek ve yönlendirme faaliyetleri yürüttü.

Otomotiv ve yan sanayi ile tekstil sektöründe lokomotif kent konumundaki Bursa, patent başvurularında İstanbul ve Ankara'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Patent başvuruları yüzde 42 arttı

2015 yılı sonunda başvuru sayısı bir önceki yıla göre yüzde 42 artış sağlayan Bursa'da 2015 yılı sonunda başvuru sayısı 440 oldu. 2015 yılı sonunda 131 patent tescili yapılırken, 262 faydalı model başvurusunun 191'i tescil edildi. 4 bin 179 marka başvurusunun ise 2 bin 925'i tescil edildi. Patent tescilinde Türkiye genelinde üçüncü sırada olan Bursa, faydalı model ve marka tescilinde ise İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından dördüncü sırada yer aldı.

Teknoloji bölgesinin ihracatı 10.6 milyon doları buldu

Üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile sektörler arasında işbirliğini sağlamayı hedefl eyen Bursa’nın tek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) 118 firma faaliyet gösteriyor. 845 personelin görev yaptığı bölgede hali hazırda bin 564 proje üzerinde çalışılıyor. 2005 yılında Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü’nde Üniversite, BTSO, Bursa İl Özel İdaresi ve Uludağ İhracatçı Birlikleri ortaklığında kurulan ULUTEK’ten yapılan toplam ihracat 10.6 milyon doları bulurken, bölgenin 18 patent başvurusu ve biri uluslararası olmak üzere 4 patenti var.

ULUTEK’teki firmaların yüzde 37’sini yazılım sektörü oluştururken, tarım, tekstil, savunma sanayi, otomotiv, makine ve kimya gibi alanlarda geliştirmeler yapılıyor. Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde sürdürülen San-Tez kapsamında Bursa’da 35 proje için başvuruda bulunulurken, projelerin çalışmaları Uludağ Üniversitesi’nde yürütülüyor. Öte yandan Bursa merkezli olup, çalışmaları başka illerdeki üniversitelerde yürütülen 32 proje bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir