”Sanayi üretimindeki iyileşme süreci devam edecek”

Bakan Ergün, 14,9 puan gerileyen Nisan ayı kapasite kullanım oranının, 2009 yılının ilk aylarına göre artışa geçtiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün açıklanan kapasite kullanım oranlarını değerlendirirken, kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmenin, sanayi üretimindeki artış eğiliminin ciddi bir göstergesi olduğunu belirterek, sanayi üretimindeki iyileşme sürecinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini kaydetti.

Bakan Ergün yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın aynı ayına göre 14,9 puan gerileyen Nisan ayı kapasite kullanım oranının, 2009 yılının ilk aylarına göre artışa geçtiğini ifade etti.

Küresel finans krizi nedeniyle sanayi üretiminde görülen olumsuz gelişmelere rağmen bugün açıklanan kapasite kullanım oranının, ekonomideki gelişmenin habercisi olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Nisan ayı kapasite kullanım oranı, önceki yılın aynı ayına göre 14,9 oranında azalmakla birlikte, en düşük düzeyin görüldüğü Ocak, Şubat aylarına göre yükselişin başladığını görmekteyiz. Kapasite kullanım oranında bir önceki aya göre 2,1 puanlık bir iyileşme, gerilemenin durduğunun da göstergesidir.

Sanayi üretiminde de görülen iyileşme süreci, kapasite kullanım oranıyla birlikte değerlendirildiğinde reel sektörün de giderek toparlandığını ortaya koymaktadır. Önümüzdeki ay da gerek kapasite kullanım oranında gerekse sanayi üretiminde, hükümetimizin aldığı tedbirler doğrultusunda daha da artış olacağına inanıyorum. İç ve dış talepteki toparlanma da bu tabloyu olumlu yönde etkileyecektir. Reel sektörü canlandırmaya yönelik aldığımız tedbirler, kapasite kullanım oranlarının istikrarlı şekilde artmasını sağlayacaktır."

"Olumlu işaretler alınmaya başladı"

ABD'de kapasite kullanım oranında, 1982 yılından itibaren görülen en düşük düzeyin bile altına inildiğine, 1982 yılı sonunda kapasite kullanım oranı yüzde 70,9 iken, 2009 Mart döneminde yüzde 69,2'ye gerilediğine işaret eden Ergün, benzer şekilde Kanada'da da 1987'den bu yana en düşük oranın görüldüğünü, 2008 yılı son çeyreğinde Kanada'da bu oranın yüzde 74,7 olduğunu bildirdi.

Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ekonomide iyileşmenin başladığını vurgulayan Ergün, "Küresel finans krizinin olumsuz etkileri geçtiğimiz aylardan itibaren hız kesmeye başlamış, bu aydan itibaren de olumlu işaretler alınmaya başlanmıştır" görüşünü bildirdi.