Şehir içi telefon hizmetleri de serbestleşti

Sabit telekomünikasyon hizmetlerini kapsayan ekinin yürütmesi, daha önce Danıştay 13. Dairesi'nin kararıyla durdurulmuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sabit telekomünikasyon hizmetleri işletmecileri, telefon şebekesi üzerinden iller arası ve uluslararası telefon hizmetlerinin yanı sıra il içi telefon hizmeti de verebilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun, "Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin sabit telekomünikasyon hizmetlerini kapsayan ekinin yürütmesi, daha önce Danıştay 13. Dairesi'nin kararıyla durdurulmuştu.

Yönetmelik ekinde yapılan yeni düzenlemeye göre, sabit telefon hizmeti, sınırlama olmaksızın sabit karasal telefon şebekesi üzerinden kullanıcılara temel ve katma değerli telefon hizmetlerinin sunulmasını kapsayacak.

Sabit telekomünikasyon hizmetleri işletmecileri, telefon şebekesi üzerinden iller arası ve uluslararası telefon hizmetlerinin yanı sıra şehir içi telefon hizmeti de sunabilecek. Daha önce uzun mesafe işletmeciliği için lisans alanlar, aradaki farkı ödeyerek il içi telefon hizmeti işletmecisi de olabilecek.

İşletmeciler, yapılan değişiklik uyarınca, sabit karasal telekomünikasyon şebekesi üzerinden kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti ile veri hizmetleri sunamayacak. İşletmeciler, ankesörlü telefon hizmeti de vermeyecek.

İşletmeci, her türlü altyapı ihtiyacını ilgili mevzuat çerçevesinde yetkilendirilmiş işletmecilerden temin etmenin yanında, bundan böyle ilgili yetkilendirmeyi alıp kendi altyapısını da kurarak karşılayabilecek.

Ön ödemeli terminal

İşletmeciler, arama ofisi hizmetinde ön ödemeli telefon terminalleri de kullanabilecek. İşletmeci, iki kademeli arama ve taşıyıcı seçimi yöntemleri ile hizmet sunabilecek. İşletmecilerin, abone sayısı, kimlik bilgileri ve trafik bilgilerini muhafaza etmesi gereken süre de 6 aydan 1 yıla çıkarıldı.

Arama kartlarının üzerinde şikayet durumunda uygulanacak prosedür ve hizmet sunan işletmecinin adresinin bulunması zorunluluğu da kaldırıldı. Değişiklikle, müşteri hizmetleri numarasının 0800 veya 444 ön ekli olması zorunluluğundan da vazgeçildi.

İşletmeciler, abonelerine yönelik olarak rehber hizmetinin yanı sıra bilinmeyen numaraları danışma hizmeti de sunabilecek.

İşletmeci, Kurumdan izin almak kaydıyla kendisine tahsis edilmiş erişim numaralarını ve taşıyıcı seçim kodlarını başka işletmecilere kullandırabilecek.